Subota, 22 siječnja, 2022

Obama: Srebrenica je među najmračnijim događajima 20. stoljeća

Nemojte propustiti

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama i britanski premijer David Cameron uputili su danas svoje poruke u povodu 17. godišnjice genocida u Srebrenici.
 
Foto: Arhiv“Jedanaestog jula odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet”, navodi se u izjavi predsjednika Obame, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.
 
Dodao je da će “ime Srebrenice uvijek biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. stoljeća”.

“Što se tiče žrtava, pravda se djelomično ostvaruje u sudovima u Hagu i Bosni i Hercegovini, gdje počinioci ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela.  Znamo da bolna prošlost neće sputati budućnost Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid“, navodi se u izjavi američkog predsjednika.

Dodaje se kako “svi mi želimo nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana BiH i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u BiH i drugdje u regionu i dovelo do genocida u Srebrenici”.

“I dok se 11. jula ukopavaju nove nevine žrtve ove tragedije, Sjedinjene Države su uz građane Bosne i Hercegovine i još jednom izražavaju žaljenje zbog gubitka velikog broja njihovih najmilijih. Oni su u našim srcima i sa njima suosjećamo, te se trajno obavezujemo da ćemo podržati njihove težnje ka boljoj budućnosti”, ističe se u izjavi predsjednika SAD-a Baraka Obame.
U povodu 17. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje je više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka izgubilo život, britanski premijer David Cameron izrazio je najdublje suosjećanje ožalošćenim i svima onima koji su izgubili svoje najmilije tokom sukoba na Balkanu.
“Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjenog u Srebrenici, niti se ikada smije negirati. Važno je ovu prigodu iskoristiti da se podsjeti na i potvrdi ubjeđenje da svijet mora djelovati na sprječavanju takvih zločina”, kazao je Cameron, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Cameron je naglasio da je od 1995. godine napravljen značajan napredak ka dostizanju pravde za žrtve ratnih zločina na Balkanu, podsjećajući da je u toku suđenje Ratku Mladiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, što je i dokaz predanosti međunarodne zajednice da izvede pred lice pravde optužene za ratne zločine.

“Iako njegovo suđenje nikada neće biti kompenzacija porodicama žrtava, nadam se da će ono pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti. Pozivam sve lidere i predstavnike vlasti u BiH da rade u duhu pomirenja i suradnje vodeći zemlju naprijed na putu ka članstvu u EU i NATO”, izjavio je britanski premijer David Cameron.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo