Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Obavezna zimska oprema od 15. novembra- Deset stvari koje treba znati o gumama

Nemojte propustiti

Restrikcije zbog velikog broja zaraženih: Državljanima BiH zabranjen ulaz u još jednu evropsku državu!

Karantina se oslobađaju oni koji mogu dokazati da su prebolovali Covid-19, ali to se odnosi samo na strane državljane...

Pogledajte kako napreduje gradnja ceste Stolac- Neum

Kompletna cesta Stolac – Neum (M17.3) u dužini 36 kilometara trebala biti u funkciji do kraja naredne godine, čime...

Poreznici u akciji ‘Jug’: Pretres od Mostara do Posušja, oduzeto 125 vozila i raznih auto dijelova

S obzirom na učestalu pojavnost ovakvih nezakonitih radnji, ovlašteni službenici UIO će i u budućem periodu pripremati i provoditi...

Suljagić: Čović je danas, na temi Srebrenice, jedini saveznik Milorada Dodika

Lider HDZ-a nije boravio u Srebrenici danas. Kratko se obratio na društvenim mrežama. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica poslije...

Ilustracija
Ilustracija

Zimska oprema u Bosni i Hercegovini je obavezna za sva vozila u periodu od 15.11. do 15.04. Vozila maraju biti opremljena najmanje zimskim gumama na pogonskim točkovima ili ljetnim gumama ili odgovarajućim zimskim lancima u priboru. Minimalna dubina šare je 4 mm. Autobusi i teretna vozila moraju u priboru imati vreću sa pijeskom i lopatu.

Kolika mora biti minimalna dubina šare? Šta je to M+S guma? Međutim, ono o čemu se malo govori jesu opšte karakteristike guma i koliko vozači zapravo poznaju osnovne činjenice o njima.

Sajt Internet prodaja guma pozabavio se ovom temom i izdvojio 10 činjenica o automobilskim gumama koje je potrebno znati:

1. Šta je “E” oznaka?

“E” oznaka znači da guma posjeduje odgovarajući E sertifikat (homologaciju) i da zadovoljava propise Evropske unije o deklarisanju kvaliteta automobilske gume. Ova oznaka se sastoji od slova „E“ ili „e“ i broja koji je uokviren krugom ili kvadratom, nakon čega slijedi još jedan broj pod kojim je sertifikat zaveden. Uokvireni broj je šifra zemlje koja je izdala E sertifikat i nema veze sa kvalitetom gume.

2. Šta je oznaka DOT na gumi?

Mjesto i datum proizvodnje. Obilježava se brojem koji stoji pored oznake DOT na bočnoj strani gume. DOT se sastoji od dva broja. Prvi označava fabriku gdje je proizvedena, a drugi (koji se sastoji od četiri cifre) označava nedjelju i godinu proizvodnje gume. Na primjer, ukoliko je DOT broj na gumi 3808 to znači da je guma proizvedena u 38. nedelji 2008. Krajnji rok u kome se gume smatraju novim i kao takve se mogu prodavati je 6 godina, naravno ukoliko su propisno skladištene. Ovo je preporuka svih vodećih proizvođača i međunarodnih institucija koje imaju veze sa gumama.

3. M+S standard (eng. Mud and Snow)

M+S standard odnosi se samo na geometriju šare i podrazumijeva da je 25% (i više) kontaktne površine otvoreno. Ovo zapravo znači da bilo koje gume čija šara ima navedene geometrijske karakteristike mogu biti M+S gume, bez obzira da li su one po svom sirovinskom sastavu i drugim osobinama gume za sve sezone, zimske gume ili ljetnje gume.

4. Oznaka pahuljice

Ova oznaka omogućava kupcima da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namijenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice obezbijediti drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snijegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.

5. Indeks nosivosti ili LI (Load Index)

LI je numerički kod koji odgovara maksimalnoj težini koju guma može da podnese. Indeks nosivosti na gumama koje imate na vašem vozilu pomnožen sa 2 mora da odgovara ukupnom opterećenju pogonske osovine vašeg vozila.

6. Indeks brzine (eng. Speed Index) je alfabetski kod koji odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese.

7. Dubina šare

Dubina šare je vertikalni raspon od vrha šare do dna najdubljeg kanala na gazećem sloju. Kod novih guma iznosi oko 8 mm, dok je kod pravih zimskih guma označenih pahuljicom i veća. Kod nas se dubina šare izražava u milimetrima, a prema pravilniku zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 kategoriju vozila (vozila namijenjena za prevoz lica koja osim sjedišta vozača imaju najviše osam sjedišta) iznosi 1,6 mm za ljetnje gume i 4 mm za zimske gume.

8. Pritisak u gumama

Ukoliko je pritisak u gumama 20 posto manji od propisanog, njihov rok upotrebe može biti do 30 posto kraći. Ispravan pritisak u gumama ne određuje vrsta i dimenzija guma, već opterećenje vozila i stil vožnje, tj. brzina. Da biste saznali koji je ispravan pritisak za vaše vozilo, potrebno je da provjerite karticu proizvođača automobila koja se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačkih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pregratka za rukavice ili ispod haube, na kojoj se pored vrijednosti pritiska nalaze i preporučene dimenzije guma. Pritisak se provjerava kada su gume hladne, jer se tokom vožnje pritisak u njima povećava kako raste njihova temperatura.

9. Tubeless ventil

Veoma mali i relativno jeftin, ali veoma bitan dio kada je u pitanju bezbijednost i trajnost gume. Njegova uloga je da održi pritisak u gumi i preko njega je jedino moguće mijenjati i prilagođavati veličinu pritiska u gumama. Kapica ventila takođe mora biti u dobrom stanju jer predstavlja dodatni čep i sprječava da u ventil uđu prljavština i vlaga.
10. „Run flat“ gume su pneumatici koji su dizajnirani na takav način da ne ispuštaju vazduh kada se probuše, čime omogućavaju da nastavite da vozite ali smanjenom brzinom (do 90km/h) i ne duže od 150-300 km u zavisnosti od vrste gume.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Dodik tvrdi: Nikakve represivne mjere ne mogu da pomognu u sprečavanju širenja koronavirusa

Dodik je još jednom ponovio da će mjere odrediti nadležni stručnjaci, što on podržava, ali je ukazao da o...

Slobodna Dalmacija: “Makarska i Gradac najviše pate bez Bosne”

U tesktu navode da su prošle godine u Makarskoj Bosanci bili na četvrtom, gotovo pa trećem mjestu na ovaj datum, a u prvom dijelu...

Britanski neurolozi upozoravaju: “Ovo što korona radi mozgu nikad prije nismo...

Britanski neurolozi se boje da bi Covid-19 kod nekih pacijenata mogao ostaviti suptilna oštećenja mozga, koja će se pokazati tek kasnije, nakon više godina....

Stiglo detaljno pojašnjenje za bh. državljane: Evo ko i kako može...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio detaljnu informaciju o zabrani ili ograničenjima prelazaka granice te države koja je jučer stupila na snagu. Prenosimo dio...

Kako će bh. pasoši zaštiti Hrvatsku od korona virusa: Kada će...

Brojni građani Bosne i Hercegovine, a među njima i Hrvati koji ne posjeduju putovnicu, osjećaju se duboko uvrijeđenima zbog ovakve odluke - poručuju iz...

Možda vas zanima i ovo