Subota, 22 siječnja, 2022

Obavljajući časni policijski poziv, braneći multietičnost i multinacionalnost svoj život je tragično položio naš kolega

Nemojte propustiti

Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo, povodom tragične pogibije policajca Muhidina Pivodića na izvršavanju službenog zadatka, izdalo je soapštenje za javnost.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Obavljajući časni policijski poziv, braneći multietičnost i multinacionalnost koja je uvijek krasila ovaj grad i ovu državu, svoj život je tragično položio naš kolega.

I danas dok građani i turisti u gradu slave ulazak u Novu godinu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo sa tugom gledamo lik i djelo našeg kolege, istovremeno se pitajući ko je od nas sljedeći i da li ćemo biti samo nova prekrižena stavka u kadrovskim evidencijama.

Mnogi zaboravljaju, a mi se pitamo sa koliko rizika i opasnosti ćemo se u predstojećoj „ludoj noći“ susresti, sa koliko alkoholiziranih osoba, količinom pirotehničkih sredstava, sa koliko pokušaja napada na imovinu te ugrožavanja života i tijela naših sugrađana.

Na žalost, iako godinama ukazujemo na porazan radno pravni status policijskih službenika, počevši od materijalnih primanja, zaštite na radu, nedostatku kadra pa sve do blage kaznene politike prema počiniocima napada na policijske službenike, pojedinci iz vlasti nas ne uvažavaju, do mjere da minimiziraju svu složenost i opasnost koju sa sobom nosi policijski poziv.

Svaki napad na policajca je istovremeno napad na državu, a dužnost te iste države je da učini maksimum napora kako na zaštiti policajca tako i na njegovom zadovoljavajućem materijalno – socijalnom statusu, shodno čemu zahtjevamo od svih sudionika vlasti da konačno aktivno i odgovorno pristupe rješavanju statusnih pitanja policijskih službenika Kantona Sarajevo, a od nadležnog tužilaštva i suda da poduzmu maksimum napora na otkrivanju i procesuiranju izvršilaca ovog gnusnog djela.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo