Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Obavljeni prvi razgovori: Etihad preuzima BH Airlines?

Nemojte propustiti

Nakon što je kupio vlasnički udio u državnoj aviokompaniji Srbije (JAT), “Etihad Airlines” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razmatra mogućnost preuzimanja i “BH Airlinesa”, piše Dnevni avaz pozivajući se na izvore bliske Vladi FBiH.

Bogati vlasnici “Etihada” nedavno su se u Sarajevu preko svojih posrednika raspitivali o stanju u ovoj kompaniji, a razgovori su vođeni i s predstavnicima Vlade FBiH, premijerom FBiH Nerminom Nikšićem te ministrom prometa i komunikacija Enverom Bijedićem.

Želja ove svjetski poznate aviokompanije, koja je u srbijanski JAT najavila ulaganje oko 200 miliona eura te najavila mogućnost preuzimanja “Croatia Airlinesa”, da u što skorije vrijeme završi posao i sa bh. kompanijom, kojoj nakon raskida strateškog ugovora s “Turkish Airlinesom” prijeti potpuni finansijski kolaps. Bijedić je jučer potvrdio da su obavljeni razgovori s delegacijom iz UAE, koja je izrazila želju da bude otvorena avionska linija iz Sarajeva prema jednom od gradova Emirata.

– Tačno je da smo obavili pregovore i ponuđeno im je da budu strateški partneri Vlade FBiH, a riječ je o 49 posto vlasničkog udjela. Znači, sve ono što je imao “Turskih Airlines”. U opciji su dvije kompanije, ili “Etihad” ili “Fly Emirates”. No, nakon što sagledaju cijelu situaciju, vidjet ćemo šta će od svega biti – rekao nam je Bijedić.

bh-airlines2

(Indikator.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo