Subota, 1 listopada, 2022

Obećanje SDA: Neće biti nikakav problem da plaća u Sarajevu iznosi minimalno 1.500 KM

Nemojte propustiti

Kada je u pitanju prosječna plaća u KS koja sada iznosi 1.250 KM, KO SDA smatra da je potpuno realno u naredne četiri godine da ta plaća iznosi minimalno 1.500 KM, da su ekonomski trendovi takvi da to neće biti nikakav problem.

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo predstavila je danas predizborni program pod nazivom „Izborna platforma Kantonalne organizacije SDA Sarajevo 2022-2026.“, koji sadrži 14 oblasti djelovanja, čija provedba, kako je rečeno na pres-konferenciji, omogućava poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života za sve građana u KS.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS i nosilac liste SDA za taj nivo vlasti Mahir Dević predstavio je dio predizbornog programa koji se odnosi na oblasti obrazovanja, ekonomije i kulture.

Kazao je da će, kada je u pitanju visoko obrazovanje, usvojiti novi zakon o visokom obrazovanju koji neće ići u pravcu politizacije i centralizacije moći. Istaknuo je da će im u fokusu biti pitanje studenata i studentskog standarda – sufinansiranje smještaja, pitanje ishrane, studentsko stipendiranje, prijevoz studenata…

Također, najavio je da će, kada budu dio vlasti, usvojiti zakon o studentskom standardu i studentskom radu. Žele da studentima koji studiraju putem zakona bude omogućeno da paralelno sa studijem i rade i ostvaruju prihode, kako bi svoj sistem studiranja mogli sami finansirati.

Dević je kazao i da će se SDA zalagati da osnovno i srednje obrazovanje budu potpuno besplatni.

Predlažu i osnivanje srednje škole za informacione tehnologije, navodeći da je to važno pitanje, jer ovog kadra skoro da nema na birou.

Dević je naveo da osnovno obrazovanje mora biti potpuno besplatno – udžbenici, knjige, sve što proizilazi iz kurikularne reforme.

Govoreći o ekonomiji, naveo je da efekte ekonomskog rasta žele podjeliti s građanima KS, prije svega poduzetnicima i radnicima.

Kada je u pitanju prosječna plaća u KS koja sada iznosi 1.250 KM, KO SDA smatra da je potpuno realno u naredne četiri godine da ta plaća iznosi minimalno 1.500 KM, da su ekonomski trendovi takvi da to neće biti nikakav problem.

Najavio je i zakon o strateškim investicijama u KS, koji će generisati ekonomski rast.

Kada je u pitanju oblast kulture, fokus KO SDA će biti na izgradnji koncertne dvorane i približavanju kulture svim građanima KS.

Bivši ministar saobraćaja u Vladi KS i kandidat na listi za Skupštinu KS Adi Kalem predstavio je dio predizborne platforme u oblasti saobraćaja, rada i socijalne politike te sporta.

Naveo je da se mora krenuti u izgradnju svih neophodnih saobraćajnica, tramvajskih pruga, unapređenje javnog prevoza putnika i osiguranje bolje usluge građanima.

Kalem je, između ostalog, najavio da će se u narednom periodu fokusirati na izgradnju tramvajskog prstena, koji će biti funkcionalan i pristupačan svim građanima.

Spomenuo je i nabavku električnih autobusa, dodajući da su orijentirani ka ‘zelenom gradu’.

Govoreći o segmentu rada i socijalne politike, naveo je da će imati fokus na uvećanju svih postojećih naknada koje su namijenjene poticaju proširenja porodice, zaštite majčinstva i višečlanih porodica.

Kada je riječ o sportu, između ostalog, je kazao da će planirati budžetski iznos koji će se izdvojiti sportskim klubovima od posebne važnosti za KS.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS i nosilac liste SDA za taj nivo vlasti Mahir Dević je kazao da je aktuelna vlast u KS, koja je formirana 2018. godine, građanima KS obećala transparentnost, borbu protiv korupcije i nestranačko zapošljavanje.

– Na kraju mandata od četiri godine možemo samo da spomenemo listu ‘uhljeba’ koja je ovih dana bila objavljena u medijima, prije svega kada je NiP u pitanju – kazao je Dević.

Istaknuo je da će, ukoliko SDA bude dobila priliku od građana KS, biti lider u borbi protiv korupcije u KS.

– SDA Kantona Sarajevo mora biti lider u borbi protiv korupcije – zaključio je Dević.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo