Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Obilježene 23 godine od zločina u Rogatici

Nemojte propustiti

– Na području Opštine Rogatica do danas je pronađeno oko 300 žrtava ubijenih tokom proteklog rata, a još uvijek se traga za tijelima oko 350 Rogatičana.

U selu Seljani danas je položeno cvijeće na mjestu nekadašnje masovne grobnice iz koje je prije jedanaest godina ekshumirano 30 posmrtnih ostataka civila ubijenih u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency.

“Izgubio sam ovdje dvojicu braće i amidžu. a i ostali čija su tijela pronađena ovdje su mi rodbina sa očeve ili majkine strane. Ovdje je oko 15 članova moje bliže rodbine”, kaže Nazif Zimić, pokazujući tragove rada bagera koji je prije 11 godina otkrio posmrtne ostatke 30 stanovnika Seljana i Rogatice.

Potraga za ovom masovnom grobnicom trajala je od 1998. godine, a Zimić je jedan od najzaslužnijih za njen pronalazak i omogućavanje konačnog smiraja za 30 žrtava čiji posmrtni ostaci su pronađeni u ovoj masovnoj grobnici nakon zločina počinjenih u junu 1992. godine.

“Rekli su nam, metar–dva pored smreke naći ćete tijelo, i 2006. godine imali smo jednu zajedničku dženazu. Svaki put kada dolazim u Rogaticu, kad prolazim pored ‘Sladare’, pogledam ovo mjesto i taj momenat i dalje podgrijava nervozu u želucu. Ali, sve je od Allaha i molim ga da sve počinioce posebno kazni i da im da kaznu kakvu najbolje zna”, dodaje Zimić.

Edina Mušanović iz naseja Gračanica i danas traga za posmrtnim ostacima oca i majke, koji su 19. juna zarobljeni u svojoj kući.

“Vojska RS sa komšijama, sa svojim pomagačima, došla je u naselje. Prvo su odvajali muškarce i žene. Po informacijama koje ja imam, ubistva su počela odmah. Svjedoci koji su bili tu provedeni su pored osnovne škole i ne znam šta je dalje bilo sa mojim roditeljima”, kaže Mušanović, te dodaje da njen život od tada nije život.

Na mjestu istražene grobnice u Seljanima ranije je bilo još oko 70 tijela koja su, kako kažu članovi porodica žrtava, prethodno izmještena na drugu lokaciju što porodicama nanosi još veću bol.

Maida Ćurevac, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza”, kazala je kako su mnogi od 30 Rogatičana, čija su tijela pronađena u Seljanima, zarobljeni naočigled svojih porodica od strane poznatih pojedinaca.

“Njihovi zarobljivači i egzekutori se 23 godine mirno šeću Rogaticom. Naši najmiliji ležali su i truhnuli nabacani ovdje sve dok nekima od poznavalaca ovih događaja nije proradila savjest da kažu gdje su kosti naših najmilijih”, kazala je Ćurevac.

Sa porodicama žrtava danas su bili i potpredsjednik Vijeća naroda RS Kemo Čamdžija i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Zakleli smo se jednom – nikad više, a onda se desilo puno više. I dan-danas se dešava još više. Imamo negdje problem, kao ljudi, kao Božija stvorenja. Nadam se da ćemo svi učiniti sve da se podvuče crta, na način da pronađemo svakog onog ko je nestao tokom agresije na BiH, da obilježimo njegovo mjesto stradanja, da se zna za njegov mezar, da se smire njegove kosti i da to bude porodicama jedna dionica satisfakcije. A druga je da se nikad nećemo smiriti dok za svaki zločin ne budu odgovarali ljudi koji su krivi za to. To je jedina mogućnost da gradimo neku vrstu pametnije, bolje i svjetlije budućnosti”, kazao je Pitić.

Na području Opštine Rogatica do danas je pronađeno oko 300 žrtava ubijenih tokom proteklog rata, a još uvijek se traga za tijelima oko 350 Rogatičana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo