Utorak, 31 siječnja, 2023

Obilne padavine koje su najavljene u BiH stigle su u Hrvatsku, autocesta zemetena

Nemojte propustiti

Vozačima se savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Stigla je promjena vremena, a edam pred nama obilježit će kiša i snijeg. Obilni snijeg već pada u gorju u Hrvatskoj, autocesta je zametena, a snijeg pada i u dijelovima unutrašnjosti – Međimurju, Zagorju, Samoboru…, javlja Index.

HAK javlja o nizu problema na autocestama.

U Gorskom kotaru pada i snijeg, a mjestimice ga ima razmočenog na kolniku. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti i u Gorskom kotaru.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u Gorskom kotaru. Vozačima se savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Vrijeme u BiH

Danas će u BiH pretežno oblačno vrijeme s kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je zbog magle vidljivost smanjena na području Viteza i Glamoča (100 metara vidljivost).

Na području zapadne Bosne upozorava se na jake udare vjetra. Iz IC BiHAMK-a skreću pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Meteorolozi su za period od sutra (utorak) do petka najavili intezivnu kišu, bujice, te jak vjetar u istočnim krajevima zemlje (posebno na potezu Foča-Trebinje), pa se apeluje na vozače, koji namjeravaju putovati u to područje, da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju i uslovima puta.

U narednim danima u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme s obilnim padavinama.

U nizinama se najavljuju obilne kišne padavine, dok se snijeg očekuje u višim predjelima, koji će biti propraćeni jakim udarima vjetra koji će u pojedinim dijelovima zemlje dostizati i čak 150 kilometar na sat.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo