Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Obišao pet kontinenata – Britanski avanturista oduševljen doručkom na piramidi u Visokom

Nemojte propustiti

Tridesettrogodišnji Britanac Mick Hobday, koji sebe smatra najvećim ljubiteljem kukuruznih pahuljica na svijetu, je obišao 63 zemlje u potrazi za najboljim lokalnim proizvodima ove vrste, a doručak na Bosanskoj piramidi Sunca u Visokom je svrstao među najljepše trenutke svog putovanja. U augustu prošle godine u BiH je proveo dvije sedmice kao volonter Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Mick Hobday uživa u doručku iznad Visokog
Mick Hobday uživa u doručku iznad Visokog

Hobday je u posljednjih deset godina obišao pet kontinenata i potrošio više od 36.800 funti u potrazi za najboljim kukuruznim pahuljicama. Međutim, njegovo putovanje još nije gotovo, jer on planira posjetiti još mnoge zemlje kako bi probao što više lokalnih vrsta kukuruznih pahuljica.

ulaz-visokoHobday savršene kukuruzne pahuljice opisuje kao tamne, hrskave, organske i napravljene od lokalnih usjeva. Međutim, za neke jeftinije koje je probao tokom svog putovanja, najčešće u Africi i Aziji, je rekao da su kao napravljene od kartona.

Svoju ljubav prema kukuruznim pahuljicama Hobday je otkrio kada mu je bilo deset godina. Ubrzo je počeo da ih jede tri puta dnevno. Jede ih sa mlijekom i šećerom.

Na ideju da spoji svoju strast prema putovanju i kukuruznim pahuljicama je došao u septembru 2002. godine kada je bio u Meksiku. Od tada je posjetio mnoge zemlje. Tokom svog putovanja, Hobday je više od 20.000 kilometara prešao na biciklu, prenosi Daily Mail.

Među najgora iskustva svog putovanja je uvrstio doručak u Singapuru, gdje su kukuruzne pahuljice bile preskupe i imale veoma loš okus, doručak pored autoputa u Albaniji, jeftine pahuljice iz Indonezije, pahuljice u Bugarskoj, koje su imale okus kao plastika, te doručak u Mauritaniji, gdje je mlijeko kamile koje je koristio imalo užasan okus.

mukc-hobday2

Među najbolja iskustva sa svog putovanja i najukusnije kukuruzne pahuljice Hobday je uvrstio doručak u Njemačkoj, domaće kukuruzne pahuljice iz Velike Britanije, doručak na Bosanskoj piramidi Sunca u Visokom, slatke pahuljice iz Turske te hrskave pahuljice koje je doručkovao pored piramida u Gizi.

(Klix.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novalić o željezničkoj liniji koja je ukinuta 2013.: Nije viđena, možda, zadnjih 30 godina

Svoje zadovoljstvo ovom sezonskom ponudom za građane BiH, jutros nije krio ni premijer FBiH Fadil Novalić Nakon blizu deset godina...

Možda vas zanima i ovo