Subota, 2 ožujka, 2024

Objavljen javni poziv za zapošljavanje bh. radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj

Preporučeno

– Radi se o zapošljavanju 250 njegovatelja/ica iz BiH koji će morati da ispunjavaju određene uvjete. Brutoplaća za ove radnike bi trebala biti oko 1.900 eura, a netoplaća od 1.500 do 1.600 eura. Na poziv se mogu prijaviti oni koji imaju završenu srednju medicinsku školu (tehničar općeg ili pedijatrijskog smjera) i znaju njemački jezik – potvrdio je za Fenu Asim Ibrahimagić, pomoćnik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Upravo se čita:  Tuga u Sarajevu: Tromjesečna beba preminula u dječijem domu na Bjelavama

negovateljiceSvi zainteresirani na osnovu javnog poziva moraju dostaviti određenu dokumentaciju kojom potvrđuju svoje znanje.

Jedan od osnovnih uvjeta je poznavanje njemačkog jezika, a Savezna agencija za rad i zapošljavanje Njemačke će putem svojih službi u BiH izvršavati provjeru znanja njemačkog jezika da bi sklopili ugovor sa njima.

Javni poziv je objavljen u skladu s Dogovorom o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj na određeno vrijeme, a koji je početkom aprila potpisan u Bonu.

Upravo se čita:  Novi detalji akcije "Mardelj": Tužilaštvu prijavljeni direktor i komandir zatvora u Bijeljini

Putem ovog programa otvorena je mogućnost angažmana oko 500 medicinskih tehničara iz BiH u Njemačku do kraja 2014.

Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi do dvije godine, s tim da postoji mogućnost da ponovo rade kod njemačkih poslodavaca.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu da se radi o legalnom načinu zapošljavanja naših građana u inostranstvu na određeno vrijeme te da će oni imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke.

Upravo se čita:  Opasna Milka čokolada u kojoj je pronađena plastika isporučena u BiH

Javni poziv je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a dostupan je i kod entitetskih zavoda za zapošljavanje, te Brčko Distrikta, kao i na lokalnim biroima za zapošljavanje.

Prijavu na javni poziv s traženim dokumentima potrebno je dostaviti zaključno s 30. aprilom.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas