Nedjelja, 1 listopada, 2023

Objavljen novi nacrt sporazuma za kraj rata: Putin odustaje od “denacifikacije”, Ukrajini će dopustiti pristup EU?

Autor:Index.hr

Preporučeno

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o tri početna ključna zahtjeva Rusije – “denacifikacija”, “demilitarizacija” i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

Rusija više ne traži da se Ukrajina “denacificira” i spremna je dopustiti Kijevu da se pridruži EU ako ostane vojno nesvrstan, tvrde četiri osobe upoznate s pregovorima Ukrajine i Rusije za Financial Times. Pregovori bi se danas trebali nastaviti u Istanbulu.

Moskva i Kijev razgovaraju o prekidu vatre kao dijelu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u u zamjenu za sigurnosna jamstva i priključivanje EU, navode anonimni izvori.

Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o tri početna ključna zahtjeva Rusije – “denacifikacija”, “demilitarizacija” i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

Upravo se čita:  Šokirali se kada su ga zaustavili - Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz Bosne i Hercegovine: "Bio je tempirana bomba"

David Arakhamia, šef stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i član pregovaračkog tima Kijeva, rekao je za Financial Times da su strane blizu dogovora o sigurnosnim jamstvima i nastojanju Ukrajine za pridruživanjem EU, ali je pozvao na oprez.

“Sva su pitanja bila na stolu od početka pregovora, ali ima puno neriješenih točaka”, rekao je Arakhamia.

“RUSIJA MIJENJA ZAHTJEVE IZ DANA U DAN”

Druga osoba koja je izvijestila o razgovorima rekla je da je Ukrajina zabrinuta što Rusija mijenja svoju poziciju gotovo iz dana u dan, kako u smislu vojnog pritiska, tako i u pogledu zahtjeva.

#Rusija ne može i neće govoriti o napretku jer bi mogla samo naštetiti pregovaračkom procesu”, rekao je jučer Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik. “Za sada, nažalost, ne možemo govoriti o nekim značajnijim postignućima i pomacima”, dodao je.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

ŠTA JOŠ STOJI U NACRTU?

Ukrajina će se, prema nacrtu pregovora, također suzdržati od razvoja nuklearnog oružja ili smještaja stranih vojnih baza u svoju zemlju te će odustati od nastojanja da se pridruži NATO-u.

U zamjenu, Ukrajina će dobiti ono što je Arakhamia nazvao “formulacijom sličnom NATO-ovom članku 5”, prema kojem članice saveza moraju jedna drugoj priskočiti u pomoć ako je netko napadnut – a sigurnosna jamstva dalo bi 11 zemalja – Rusija, SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Kina, Italija, Poljska, Izrael i Turska.

TERITORIJALNA PITANJA

U nacrtu sporazuma koji se razmatra izostavljena je najveća prepreka – pokušaj Ukrajine da povrati teritorij koji je Rusija zauzela od 2014. – a koja bi trebala biti riješena u budućim izravnim pregovorima Putina i Zelenskog, tvrde izvori.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Moskva je, rekao je Arakhamia, zahtijevala da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad poluotokom Krimom, koji je Moskva anektirala 2014., kao i nad dva teritorija kojima upravljaju separatisti koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbasa.

“Nikad nećemo priznati nikakve granice osim onih koje su u našoj Deklaraciji nezavisnosti”, rekao je Arakhamia. “Ovo je najkritičnija tačka”, dodao je.

Za sada je Ukrajina bila spremna razgovarati o humanitarnim pitanjima kao što je obnavljanje vodoopskrbe Krima i obećanje da nikada neće pokušavati ponovno zauzeti poluotok silom, navode izvori, prenosi Index.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo