Utorak, 27 srpnja, 2021

Objavljen snimak: Pogledajte kako su turski dronovi spržili ruski Pancir-S1 iako mu je radar bio aktivan

Nemojte propustiti

Jučer je sirijska novinska agencija SANA potvrdila da su turske snage oborile i treći sirijski avion u blizini grada Maarat al-Numana, koji je sirijska vojska također nedavno zauzela.

Dok Turska šalje migrante na europsku granicu, u Siriji vodi žestoke borbe sa sirijskom vojskom, u odgovoru na sirijski ili ruski zračni napad u kojem su u sirijskoj pokrajini Idlib ubijena 33 turska vojnika 27. februara

A sad se na društvenim mrežama pojavila i snimka uništavanja sirijskog protuzračnog sustava ruske proizvodnje, moćnog Pancir-S1.

Twitter stranica Clash Report, koja izvještava o ratnim sukobima, objavila je snimku napada za koju tvrdi da se dogodio u noći na 3. marta, u blizini strateškog grada Sarakiba, koji je sirijska vojska ove sedmice zauzela drugi put, nakon što su pobunjenici uz tursku zračnu i topničku podršku povratili kontrolu nad njim.

Clash Report je uz snimku također naveo da tragovi termalne kamere na sustavu Pancir upućuju na to da je ovaj sustav bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion. Međutim, turski dron ga je uništio prvi – a iako mu je radar bio aktivan, izgleda da Pancir nije detektirao i presreo projektil prije nego je uništen.

Turske snage nanijele su posljednjih dana sirijskoj vojsci štetu praktički neviđenu od početka devet godina dugog rata, barem u tako kratkom roku. Tako je tursko ministarstvo odbrane objavilo da je od početka protuofanzive uništilo 6 sirijskih sustava protuzračne obrane, više od 100 tenkova i dva sirijska aviona te ubila ili ranila čak 2 hiljade sirijskih vojnika.

Iako te brojke nisu potvrđene, snimke koje je turska vojska objavila potvrđuju da je snagama odanima režimu Bašara al-Asada nanijela teške gubitke, a Sirija je potvrdila da su dva njena vojna aviona srušena.

A jučer je sirijska novinska agencija SANA potvrdila da su turske snage oborile i treći sirijski avion u blizini grada Maarat al-Numana, koji je sirijska vojska također nedavno zauzela.

Turske snage raspoređene su u Idlib u sklopu sporazuma o primirju u Idlibu koje je Turska sklopila s Rusijom u Sočiju 2018., no prošlog mjeseca Turska je poslala pojačanje u obliku hiljadu vojnika, kao i artiljeriju, tenkove i druga oklopna vozila kako bi pomogla pobunjenicima okupljenima u Nacionalnu frontu za oslobođenje (NLF) i zaustavila sirijsko-rusku ofenzivu na Idlib.

Inače, zanimljivo je da je Rusija Srbiji prije dvije sedmice isporučila prvi dio sustava Pancir-S1 – istog ovog čija je jedna baterija jučer uništena u Siriji. Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin tom se prilikom pohvalio kako je nabavom obrambenog naoružanja, “jedinog takvog u regiji”, Srbija nastavila jačanje svoje obrambene moći i uvećanje potencijala odvraćanja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo