Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Objavljena je prva dugoročna prognoza za zimu

Nemojte propustiti

Što se tiče prognoze oborine, Evropa bi trebala imati uglavnom prosječnu količinu oborine za zimu, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku.

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu dugoročnu prognozu za zimu. Fokusirali su se na model ECMWF iz Evrope.

“Ove prognoze daju prosječnu sliku tokom tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100% tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uvjeti trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena”, napominju iz SWE-a.

ECMWF MODEL

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom” budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tijekom dužeg razdoblja, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosječne temperature zraka na zapadu, uz utjecaj obližnjeg područja niskog pritiska. Toplije anomalije predviđaju se nad dijelovima srednje Evrope, dižući se prema sjeveroistoku.

Što se tiče prognoze oborine, Evropa bi trebala imati uglavnom prosječnu količinu oborine za zimu, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više oborina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze snježnih padavina, nad Evropom se bilježe prvenstveno ispodprosječne količine snijega. Slika ispod prikazuje prosječnu visinu snijega za februar, koja je posljednji zimski mjesec. Vidi se da uprkos negativnim anomalijama nad kontinentom još uvijek ima malo snježnog pokrivača.

Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

SAŽETAK PROGNOZE ZA EVROPU

Severe Weather Europe je objavio sažetak prognoza za Evropu. Očekuje se da će Evropa imati više temperature od prosjeka u većem dijelu sjevernog i sjeveroistočnog dijela kontinenta te dijelu centralne Evrope. S druge strane, prosječne temperature očekuju se nad zapadnim predjelima.

To sugerira da može biti razdoblja s više hladnih fronti i hladnijim danima na zapadu kontinenta.

U centralnoj i zapadnoj Evropi očekuje se većinom prosječna količina oborine. Više padavina očekuje se nad južnim dijelovima kontinenta. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina nad Evropom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama oborina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a, prenosi Index.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo