Utorak, 27 srpnja, 2021

Objavljena lista najmoćnijih pasoša u 2021. godini: Pogledajte na kojem mjestu je Bosna i Hercegovina

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

U stvarnom svijetu vlasnici japanskih pasoša trenutno imaju besplatan pristup na manje od 80 odredišta koliko i onih koji “posjeduju” saudijsko-arapski pasoš.

Prema CNN-u, citirajući izvještaj firme “Henley and Partners”, koja od 2006. godine rangira pasoše 199 zemalja, Japan je ponovno na vrhu popisa, budući da “indeks pasoša” ne uzima u obzir privremena ograničenja.

Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez vize ili automatsko dobijanje vize na 193 odredišta širom svijeta, piše 24sata.hr.

Istraživači navode da je u prvom tromjesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila 12 posto nivoa prije pandemije, što znači da je “jaz između teoretskog i stvarnog pristupa putovanju koji nude čak i dobri pasoši i dalje značajan”.

U stvarnom svijetu vlasnici japanskih pasoša trenutno imaju besplatan pristup na manje od 80 odredišta koliko i onih koji “posjeduju” saudijsko-arapski pasoš.

Saudijsko-arabijski pasoš se nalazi na 71. mjestu liste.

Trenutno Saudijci mogu slobodno putovati u samo 58 zemalja.

Popis ovih top 10 pasoša ostaje gotovo nepromijenjen u odnosu na lani. Singapur je na drugom mjestu s mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim slijedi Južna Koreja koja dijeli treće mjesto s Njemačkom za ulazak u 191 zemlju.

Na četvrtom mjestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španijaa, na petom su Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Nizozemska, Portugal i Švedska na šestom mjestu.

SAD i Velika Britanija su na sedmom mjestu, zajedno sa Švicarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Pasoši SAD i Velike Britanije su padali od 2014. godine. Vlasnici tih pasoša u teoriji mogu otići na 187 destinacija, a u stvarnosti na 61 destinaciju.

Hrvatska je na 17. mjestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje svijeta, Srbija se nalazi na 38. mjestu, Sjeverna Makedonija na 46. mjestu. Imaju ulazak u 126 zemalja, Crna Gora je na 47. mjestu i ima ulazak u 124 zemlje te konačno Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 53. mjestu i ima ulaz u 117 zemalja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo