Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Objavljena nova analiza i ratna mapa: Ovaj poraz šokirao je Ruse

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Ruske snage nastavile su s povlačenjem iz Harkivske oblasti, ali će vjerojatno nastojati zadržati liniju istočno od Vovčanska kako bi osigurale kopnenu komunikacijsku liniju (GLOC) koja ide od Belgoroda preko Vovčanska do Izjuma.

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Ukrajinsko uništavanje značajnih elemenata ruske motorizirane brigade koja je 11. maja pokušala prijeći pontonski most preko rijeke Siverski Donjec šokiralo je istaknute ruske vojne blogere i analitičare. Počeli su komentirati nesposobnost ruske vojske sa stotinama hiljada sljedbenika.

Pokušaj prijelaza rijeke pokazao je zapanjujući nedostatak taktičkog smisla jer satelitske slike pokazuju uništena ruska vozila skupljena na oba kraja razrušenog mosta”, piše Institut za rat.

“Prema ukrajinskim zvaničnicima, ukrajinske snage će vjerovatno provesti protuofanzivne operacije kako bi istjerale Ruse iz okolice Izjuma. Ranije smo primijetili da je ruska topnička vatra usmjerena na zapad iz okolice Izjuma vjerovatnije imala za cilj ometanje takve protuofanzive.

Ruske snage nastavile su s povlačenjem iz Harkivske oblasti, ali će vjerojatno nastojati zadržati liniju istočno od Vovčanska kako bi osigurale kopnenu komunikacijsku liniju (GLOC) koja ide od Belgoroda preko Vovčanska do Izjuma.

Teren na ovom području općenito pogoduje Ukrajini, a Rusi imaju i druge GLOC-ove kojima mogu opskrbiti Izjum, tako da Ukrajinci u ovom trenutku možda neće pokušavati napredovati mnogo dalje na istok.

Ukrajinski branitelji nastavili su se boriti u tvornici Azovstal u uprkos strašnim uvjetima i ruskim napadima”, stoji u analizi.

Britansko ministarstvo odbrane izvještava o povećanju aktivnosti među bjeloruskim oružanim snagama.

U svom dnevnom obavještajnom izvještaju, ministarstvo je saopćilo da je ruski saveznik Bjelorusija “najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž granice s Ukrajinom, kao i jedinica protuzračne odbrane, topništva i raketa na poligone za obuku na zapadu zemlje”.

“Prisutnost bjeloruskih snaga u blizini granice vjerovatno će zaustaviti ukrajinske trupe tako da se neće moći rasporediti za potporu operacijama u Donbasu”, navodi se.

U izvještaju se navodi da uprkos prethodnim nagađanjima bjeloruske snage nisu bile izravno uključene u sukob, a predsjednik zemlje i Putinov saveznik Aleksandar Lukašenko “vjerojatno je balansirao podršku Rusiji sa željom da izbjegne izravno sudjelovanje u ratu i sankcije Zapada, ukrajinsku osvetu i moguće nezadovoljstvo bjeloruske vojske”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo