Objavljena nova lista istaknutih sarajevskih umjetnika na budžetu | | Bh-index

Objavljena nova lista istaknutih sarajevskih umjetnika na budžetu

Kultura    Datum: 26.03.2019.    
Autor: Redakcija


Ministarstvo kulture i sporta KS objavilo je novi spisak istaknutih samostalnih umjetnika za 2019 godinu. Na listi se nalaze nova – stara imena

Ko je istaknuti samostalni umjetnik?

“Istaknuti samostalni umjetnik je umjetnik kome je status istaknutog samostalnog umjetnika priznat u skladu sa odredbama ovog Zakona.”

Prema slovu Zakona, neki umjetnik stiče pravo pravo na status istaknutog samostalnog umjetnika samo ako ispunjava uslove koji su navedeni ispod.

1) da nije u radnom odnosu

2) da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino profesionalno zanimanje

3) da njegov umjetnički opus i domet verifikuje matično umjetničko udruženje, a ukoliko nije član niti jednog udruženja da svoj stvaralački opus dokaže programskom knjižicom ili popisom umjetničkih djela potvrđenim od kulturne institucije, javne ustanove, festivala, galerije ili izdavačke kuće sa međunarodnim referencama

4) da je državljanin BiH, koji ima prebivalište i na području Kantona.

Pogledajte ovogodišnju listu istaknutih umjetnika:


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.