Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Objavljena prognoza do 1. avgusta: Evo kad se očekuje vrhunac toplotnog vala u BiH!

Nemojte propustiti

Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas srednjoročnu vremensku prognozu za period od 19. jula do 1. augusta ove godine.

Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka.

Temperature će ove sedmice biti u porastu.

Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda.

Izraženije vrijednosti temperatura prognoziraju se na jugu Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature izvjesna je do petka svježina u jutarnjim satima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 15°C do 22°C u Bosni, na jugu zemlje do 26°C. Najviše dnevne temperature između 32°C i 39°C, na jugu zemlje do 42 stepena.

Visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva. Također, visoke temperature, suh zrak i mala vlažnost pogodovat će nastanku požara.

“Preporuka za javnost je da se redovno prate obavještenja i upozorenja (Meteoalarm) Federalnog hidrometeorološkog zavoda i drugih nadležnih institucija i da se pridržava datih uputa”, navode iz FHMZ-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo