Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Objavljena prognoza do 27. marta: Pripremite se na velike promjene – stižu i kiša i snijeg

Nemojte propustiti

Od četvrtka razvedravanje i znatno manje oblaka, naručito na jugu zemlje.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas vremensku prognozu za period od 14. do 27. marta 2023. godine.

Kako navode, nakon razvedravanja u nedjelju, početak ove sedmice proteči će u stabilnom i nadprosječno toplom vremenu.

U noći sa utorka na srijedu prostor Bosne i Hercegovine, uz pad temperature zraka zahvatiće i novo jače naoblačenje sa padavinama. Kiša se očekuje na jugu zemlje, a na planinama snijeg. U centralnim i sjevernim područjima izgledna je susnježica.

Od četvrtka razvedravanje i znatno manje oblaka, naručito na jugu zemlje. Stabilno i pretežno vedro vrijeme uslovit će u Bosni slab do umjeren mraz.

Temperature zraka tokom sedmice bit će promjenjive. U utorak jutarnje temperature zraka varirat će od 4°C do 10°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13°C. Najviše dnevne temperature između 14°C i 20°C. Od četvrtka, minimalne temperature varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na jugu zemlje do 6°C. Najviše dnevne bit će u rasponu između 3°C i 9°C u Bosni, do 12 stepeni u Hercegovini.

Prema dostupnim prognostičkim modelima, od 20.03. preovladavaće umjereno do pretežno oblačno. Tokom sedmice moguća je mjestimično slaba kiša. Izglednije prilike za padavine su u centralnim i istočnim područjima. Jutarnje temperature osciliraće u rasponu između 6°C i 10°C u Bosni do 13°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 10°C i 15°C u Bosni, u Hercegovini do 17°C.

Agrometeorološka prognoza za period: 13. – 19. mart

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, početkom naredne sedmice zadržaće se sunčano vrijeme, sa minimalnim jutarnjim temperaturama između -2 i 2 u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 6 °C, maksimalne dnevne od 12 do 16 °C. Od poslijepodnevnih sati u utorak 14. marta, izgledno je jače naoblačenje i pogoršanje koje će se tokom noći, sa zapada proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu i kulminirati narednog dana. Potom, od četvrtka 16. marta do kraja sedmice slijedi stabilniji period.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Nakon smirivanja vremena i vedrijih noći, u četvrtak i petak se očekuju jači jutarnji mrazevi, izraženije na planinama i visoravnima. Minimalne temperature zraka kretaće se između -7 i -2 °C u unutrašnjosti. Na krajnjem jugu, u dolini Neretve i Semberiji dostizaće do 4 °C. Danju svježije, naročito u četvrtak 16. marta, potom uz postepeni porast maksimalnih dnevnih temperatura koje će za vikend dostići od 7 do 12 u većem dijelu Bosne, na jugu i u Posavini do 15 °C.

Prognozirane padavine djelimično će popraviti vodni bilans i omogućiti lakšu pripremu zemljišta za proljetnu sjetvu. Pojava jačih jutarnjih mrazeva sredinom sedmice, mogla bi ugroziti ranocvjetajuće voćarske kulture.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo