Srijeda, 4 listopada, 2023

Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, čeka nas vruće i suho ljeto

Preporučeno

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tokom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između 1 i 2 Celzijeva stupnja više.

Meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto u Europi. U svojim prognozama Severe Weather koristi tri modela – ECMWF, UKMO i CFSv2. Razdoblje prognoze na koje se SWE usredotočio u svim modelima je lipanj, srpanj i kolovoz. Čini se da nas čeka jako vruće i suho ljeto.

ECMWF model

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza. Iako dugoročne prognoze, posebno one koje se odnose na razdoblje o nekoliko mjeseci unaprijed, nisu potpuno pouzdane, ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

Upravo se čita:  Uništena najveća zastava sa ljiljanima na Vlašiću samo deset dana od postavljanja: Nalazi se u katastrofalnom stanju

U cijeloj južnoj i središnjoj Europi očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, dok se na sjeveru Europe očekuju temperature blizu prosjeka, možda nešto niže. To će područje biti pod utjecajem niskotlačnog sustava. Na većem dijelu kontinenta ipak se očekuje puno toplije vrijeme od uobičajenog za ljeto.

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tokom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između 1 i 2 Celzijeva stupnja više.

Što se tiče količine padalina, diljem Europe očekuje se puno manje padalina od prosjeka, osim na sjeveru kontinenta.

Upravo se čita:  Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

UKMO model

UKMO model je model meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva. I prema tom modelu Europa će imati toplije od uobičajenih uvjeta na većem dijelu kontinenta. Intenzitet se smanjuje prema sjeveru, gdje se povećava utjecaj zone niskog tlaka.

Što se tiče oborina, nad krajnjim sjeverom Europe u zoni niskog tlaka prevladavat će normalni do vlažniji uvjeti. No očekuje se da će ostatak kontinenta biti prilično sušniji od uobičajenog. U srednjoj Europi postoje neutralna područja, što upućuje na vjerojatno aktivnu sezonu oluja. Većina oborina ljeti dolazit će od oluja.

I prema ovom modelu BiH očekuju iznadprosječne temperature, i to između 0.5 i 1 Celzijev stupanj. Očekuje se i oko 40-50% manje padalina od prosjeka.

Upravo se čita:  Kuće ostale usred gradilišta autoputa, mještani najavljuju blokadu radova

CFSv2 model

CFSv2 je glavni sjevernoamerički model dugog dometa. Ovaj model za Europu daje nešto drugačiju prognozu od prethodna dva modela.

Nad srednjom i sjevernom Europom predviđa se viši tlak, a na zapadu potencijalno nizak. Globalne temperature zračne mase su naravno toplije od normalnih u većem dijelu sjeverne hemisfere. Površinske temperature u Europi su po ovom modelu toplije od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u središnjim i zapadnim regijama.

Prema sjeveru temperaturne anomalije postaju sve manje. I ovaj model predviđa veća temperaturna odstupanja od prosjeka u BiH i Hrvatskoj, između 1 i 2 Celzijeva stupnja, prenosi Index.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo