Utorak, 7 veljače, 2023

Objavljena rang lista najjačih vojnih sila u svijetu: Evo na kojem mjestu su Oružane snage BiH

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Na listi od 145 država svijeta, Bosna i Hercegovina se nalazi na 133 mjestu. Nazadovali smo čak 10 mjesta na listi, sa 123 pozicije u odnosu na prethodnu listu.

Sajt Global Firepower koji je specijaliziran za analizu vojnih kapaciteta zemalja svijeta, objavio je novogodišnju rang listu najjačih vojnih sila.

Lista se kreira na osnovu više od 50 faktora za određivane indeksa vojne moći. To uključuje broj vojnika, tenkova, zračnih snaga, logističke kapacitete, vojni budžet, geografski položaj…

Na listi od 145 država svijeta, Bosna i Hercegovina se nalazi na 133 mjestu. Nazadovali smo čak 10 mjesta na listi, sa 123 pozicije u odnosu na prethodnu listu. Iz regiona najbolje rangirana je Srbija koja je 58. na svijetu, dok je Hrvatska na 69. mjestu. Crna Gora je na 128. mjestu.

Budžet OS BiH iznosi svega 280 miliona KM, dok je usporedbe radi vojni budžet Srbije za 2022. godinu iznosio 2.4 milijarde KM, a Hrvatske 1.96 milijardi KM.

OS BiH se od svog osnivanja oslanjaju na donacije u vojnoj tehnici, a većina budžeta ide na plate vojnika. Oko 20 posto ide za održavanje postojeće tehnike.

Okosnica moći svake vojske ogleda se i u broju oklopnih vozila, odnosno tenkova. OS BiH imaju u svom arsenalu oko 120 tenkova od čega je njih 80 spremno za korištenje. Ono što je interesantno je činjenica da je BiH jedina zemlja u regionu koja posjeduje tenkove zapadne proizvodnje. Riječ je o američkim tenkovima M60A3 koji su donirani 1996. godine Vojsci FBiH u sklopu kampanje “Obuči i opremi”.

Srbija sa 242 tenka prednjači u broju ovih oklopnih vozila, pa je tako čak i ispred Velike Britanije i Francuske. Srbija posjeduje uglavnom tenkove tipa M-84 uz T-72B koje je donirala Rusija.

Hrvatska posjeduje 75 tenkova tipa M-84 koji su modernizovani u skladu s NATO standardima. Hrvatska već duže vrijeme planira nabavku njemačkih tenkova Leopard no zbog ograničenog budžeta fokus je bio na nabavci aviona.

Kada je riječ o zračnim snagama, Srbija je ponovo vodeća, no Hrvatska će nakon nabavke francuskih aviona Rafale biti daleko ispred svih zemalja regiona. Srbija posjeduje 10 aviona MiG-29, te je jedina zemlja u regionu koja posjeduje napadačke helikoptere, sada već pomalo zastarjele Mil Mi-35.

OS BiH posjeduje transportne helikoptere američke proizvodnje Bell UH-1 njih 8, kao i one sovjetske proizvodnje Mil Mi-8, no zbog nemogućnosti remonta, koji se obavljao u Ukrajini, oni trenutno nisu u funkciji.

Srbija je fokus u naoružavanju stavila na protuzračnu odbranu; posjeduje 4 baterije kineskih sistema HQ-22 kao i jednu rusku tipa Pantsir, dok su naručene još dvije. Hrvatska posjeduje nekoliko zastarjelih Strijela, namijenjenih za rušenje aviona i helikoptera koji lete na nižim visinama.

OS BiH posjeduju nekoliko protuzračnih sistema 2k12 Kub.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kadirov: Poslije Ukrajine Poljska naredna za ‘denacifikaciju’

Prema riječima šefa Čečenije, Rusija bi trebalo da pomogne u organizaciji „referenduma“ o autonomiji Šleske, od kojih je većina...

Možda vas zanima i ovo