Petak, 29 rujna, 2023

Objavljene slike oštećenja na letu Zagreb-Sarajevo: Postoje tri scenarija šta se zapravo desilo

Preporučeno

Iz firme su rekli kako svaki avion prije polijetanja prolazi redovitu kontrolu koja se sastoji od pregleda od strane pilota, ali i mehaničara.

Šta je tačno napravilo udubljenje ne oplati trupa aviona Croatia Airlinesa koji je letio na liniji Zagreb – Sarajevo, još uvijek nije poznato, rekli su danas na brifingu za medije koji je organizirala hrvatska avionska firma.

Međutim, nije se, kako je prvo javljeno, radilo o rupi koja je nastala od propucavanja. Također, nije se radilo o rupi promjera desetak centimetara, već o udubljenju površine dva puta dva cm i dubine svega 4 mm. Na sredini tog udubljenja nalazila se malena rupa od nekoliko milimetara, gdje je došlo do napregnuća lima.

Upravo se čita:  Stotine onkoloških pacijenata u FBiH na listama čekanja

Ono što su mediji na snimkama od četvrtka prikazivali kao rupu, a radi se o krugu promjera nekoliko centimetara koji se nalazi na gornjoj strani trupa aviona, zapravo je otvor za far.

Ali, čak i ovakva malena udubina od 4 mm na avionu bila bi dovoljan razlog da se avion prizemlji te, ukoliko bi se ona detektirala prije polijetanja, avion ne bi dobio dozvolu za uzlijetanje

Upravo se čita:  Od Tužilaštva BiH zatraženo da izuzme predmete od tužilaštava u RS-u u vezi sa ubistvima povratnika

Iz firme su rekli kako svaki avion prije polijetanja prolazi redovitu kontrolu koja se sastoji od pregleda od strane pilota, ali i mehaničara. Prilikom tog pregleda, ovo oštećenje na aerodromu u Zagrebu nije uočeno, piše Jutarnji list.

Foto: Croatia Airlines: Oštećenje koje je nastalo na avionu

Postoji, dakle, mogućnost da je oštećenje nastalo ili prilikom uzlijetanja aviona, ili prilikom leta, ili prilikom slijetanja na sarajevski aerodrom.

Istaknuli su da je mehaničar Croatia Airlinesa vidio oštećenje te da je zatražio balistički pregled kako bi se otklonila sumnja da se radi o propucavanju. Napominju da se strukturna oštećenja aviona i inače događaju.

Upravo se čita:  FUP ga pronašao: Muškarac iz Kreševa prijetio da će postaviti bombe na Baščaršiji i u Međugorju

“Zrakoplov je pregledan odmah po slijetanju i, da bi se otklonila bilo kakva sumnja, zatraženo je balističko vještačenje. Ovdje je bila procjena da bi se trebalo zatražiti balističko vještačenje”, rekli su.

Potvrdili su da su zatražili izvješća od Aerodroma Sarajevo i Aerodroma Zagreb da pošalju izvješća o čistoći uzletno-sletne staze, kako bi se vidjelo je li možda tako nastalo oštećenje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo