Nedjelja, 17 siječnja, 2021

Objavljeni broj umrlih u ZDK se ne odnosi na protekla 24 sata, nego na period od 22. decembra

Nemojte propustiti

Efendić: Članovi Četvorke glasali s kamerom u olovci, Naša stranka kao mafijaška organizacija! Odgovorio mu Konaković!

Načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu Semir Efendić oglasio se na Facebooku povodom konstituirajuće sjednica Općinskog vijeća koja je...

Dragan Čović: Građanska BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem; Željko Komšić je bošnjački član Predsjedništva

- Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost...

Od sutra stupaju na snagu: Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ, sve mjere produžene za 14 dana

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, a početak primjene...

Slučaj u BiH: Vlasnik fotografske radnje osumnjičen za falsifikovanje blizu 200 nalaza u vezi PCR testiranja

PRIJEDOR - U toku je rad na kompletiranju predmeta, nakon čega će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, biti dostavljen izvještaj...

Nakon što se u određenim medijima jučer pojavila agencijska vijest o broju umrlih od COVID-19, po kojoj je navedeno da je “na području Zeničko-dobojskog kantona u protekla 24 sata umrlo 32 osobe”, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je dužan pojasniti nastalu nejasnoću, koja je uzrokovala pogrešno tumačenje podataka zamjenom potpuno različitih pojmova “evidentirano” i “umrlo”.

U izvornoj informaciji Zavoda za javno zdravlje Federacije (ZZJZF BiH) jasno je navedeno da se radi o broju evidentiranih slučajeva u protekla 24 sata, što nužno ne znači da su osobe čiji je broj naveden u tom izvještaju umrle u protekla 24 sata.

Naime, nadležna Služba Instituta za zdravlje i sigurnost hrane svakog dana, redovno, svakog jutra, elektronskom poštom informiše Zavod za javno zdravstvo FBiH o broju umrlih po općinama i gradovima, broju hospitaliziranih po ustanovama u ZDK, broju osoba na respiratorima i drugo.

Međutim, podatak koji je prezentiran jutros javnosti razlika je broja unesenih između dva ažuriranja posebne baze u koju podatke unose ovlašteni operateri iz kantona.

U navedenu bazu podataka Zavoda nisu iz tehničkih razloga unošeni podaci iz ZDK nakon 22.12. prošle godine, te je jutros, 4.januara, baza ažurirana po danima za sve dane od 23.12. prošle godine.

Prema tim podacima, 23. decembra prošle godine u ZDK su preminule dvije osobe (po jedna u Usori i Zenici), 24. decembra dvije osobe (Doboj-Jug i Zenica po jedna), 25. decembra jedna (Zavidovići), 26. decembra četiri osobe (dvije u Visokom, po jedna u Kaknju i Zenici), te 27. decembra i 28. decembra po dvije osobe (po jedna u Tešnju i Visokom 27., te po jedna u Tešnju i Zenici 28.12.).

Podaci INZ-a koji su proslijeđeni ZZJZFBiH za 29. decembar govore o tri preminule osobe u Zenici, a dan kasnije 30. decembra o četiri umrle osobe u ZDK (po jedna u Kaknju, Visokom, Zavidovićima i Zenici), dok je posljednjeg dana kalendarske 2020. godine jedan smrtni slučaj zabilježen u Zenici.

U prvoj sedmici ove godine, do jutros, zabilježeno je devet (9) smrtnih slučajeva u ZDK, i to 1. januara sedam (četiri u Zenici, po jedan u Žepču, Tešnju i Kaknju), te dva jučer (3.januar) u Zenici.

Ukupno 30 umrlih uz dvoje umrlih 22. decembra u konačnici daje broj koji je krivom interpretacijom u medijima prezentiran kao „broj umrlih u protekla 24 sata”.

Obzirom da se radilo o tumačenju i komentiranju, a ne prenošenju objavljenih pouzdanih statističkih podataka, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još jednom apeluju na medije da sve podatke koji ukazuju na neke neobične, neuobičajene aktivnosti, podatke, prosjeke ili bilo šta što značajno odskače od prosjeka, prethodno provjere, za što im nadležni u svim službama i institucijama uvijek stoje na raspolaganju.

Svi građani, mediji, zdravstveni radnici i cjelokupna javnost izuzetno je senzibilna proteklih deset mjeseci tokom pandemije novog koronavirusa COVID-19. Upravo zbog velikog broja informacija koje građane svakodnevno “zasipaju” mnogobrojni mediji, neophodno je maksimalno oprezno pristupiti plasiranju informacija i njihovom tretiranju kroz naslove i sadržaj, jer minimalna nedosljednost i nepravilnost može uzrokovati nesporazume i kriva tumačenja poput današnjeg.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Divna priča iz sarajevske Hitne pomoći: Srce je počelo ponovo spontano kucati

Hitna pomoć Kantona Sarajevo objavila je divnu priču na Facebook stanici. Prenosimo je u cijelosti. “U ponedjeljak, 11.01. dobili smo...

Možda vas zanima i ovo