Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Objavljeni detalji incidenta na granici sa Hrvatskom: Pripadnica OSA-e BiH koju je SOA pretresla je Hrvatica

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Ovo nije prvi put da dolazi do “nesporazuma” između obavještajnih agencija dvije zemlje.

Incident sa pretresom službenice OSA BiH, o kojem je novinska agencija Patria prva pisala, na granici sa Hrvatskom nije tu i završio. Nakon što su je policija i kolege iz Sigurnosno obavještajne agencije Hrvatske pretresli uz prigovore da radi protiv Hrvatskog narodnog sabora službenica OSA je privedena na informativni razgovor u Split.

Tamo joj je kako Patria saznaje otvoreno prigovoreno što kao Hrvatica radi za OSA i “političko Sarajevo”, a ne za interese Hrvatskog narodnog sabora. Podsjetimo HNS uz podršku hrvatske diplomatije želi nametnuti legitimno predstavljanje kao osnov izbornog procesa u BiH.

Ovo nije prvi put da dolazi do “nesporazuma” između obavještajnih agencija dvije zemlje.

Podsjećamo, obavještajci i diplomate Republike Hrvatske, prije dvije godine pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BiH leglo terorizma“.

Prstom se tada upiralo u to vrijeme zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića kao osobu uz čiju pomoć se sve realizovalo. Pretpostavlja se kako je akcijom na teritoriji BiH koordinirao hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

Imajući u vidu da je glavna tužiteljica u BiH Gordana Tadić u rodbinskim vezama sa pomenutim Krešićem postavlja se pitanje ima li novi incident veze sa optužbama protiv direktora OSA Osmana Mehmedagića. Zahtjev Tužilaštva BiH da mu se odredi pritvor Sud BiH je odbacio.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo