Subota, 18 rujna, 2021

Objavljeni detalji posjete Erdoana Bosni i Hercegovini: Prvo će posjetiti mezar Alije Izetbegovića na Kovačima

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Erdoan bi na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao doputovati u prijepodnevnim satima u pratnji delegacije

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan boravit će sutra u jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Erdoan bi na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao doputovati u prijepodnevnim satima u pratnji delegacije, a nakon dolaska u glavni grad BiH turski predsjednik će obići mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Predsjednik Turske bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Erdoan će se potom sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdoan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

DF: Pozivamo HDZ da zajedno utvrdimo postoji li legitimno predstavljanje naroda

U DF-u smatraju da HDZ i Dragan Čović ne bi trebali propustiti priliku da pred međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima...

Možda vas zanima i ovo