Utorak, 2 ožujka, 2021

Objavljeni novi detalji velike afere: 100 respiratora iz Kine plaćeno 10,5 miliona maraka bez bankovne garancije?!

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Stevandić izrevoltiran napustio emisiju FTV-a nakon rasprave s profesorom Kurtćehajićem

"Bosna je preživjela Osmansko carstvo, Austro-Ugarsko carstvo, SHS, KSHS, Jugoslaviju i opstat će", zaključio je profesor Kurtćehajić. “Prvo pitanje na...

Da „Srebrena malina“ nije imala bankovnu garanciju, potvrdio je jučer i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. On je rekao, govoreći o tome može li se tražiti povrat novca od Kineza, da je to sada pitanje „za ozbiljne pravnike“.

Nakon što je utvrđeno da respiratori koje je Fikret Hodžić, TV voditelj i vlasnik firme „Srebrena malina“, uvezao iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona KM nisu ispravni, izlaze na vidjelo novi detalji

“Avaz” saznaje da je „Srebrena malina“ posao ugovorila i respiratore uvezla bez bankovne garancije. Takvu tezu zagovara i Tužilaštvo BiH, koje od maja provjerava nabavku ovih uređaja i vodi istragu protiv Hodžića, Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Aleksandra Zolaka.

Sve što je, po ugovoru, dogovoreno s FUCZ-om i potpisano 3. aprila jeste garancija na uvezenu robu od dvije godine. Ali Hodžić, piše “Avaz”, nije imao niti dostavio bankovnu garanciju s Kinezima, u slučaju da ugovor ne bude ispoštovan do kraja.

Osnovna svrha bankovne garancije je osiguranje izvršenja ugovornih obaveza, što, očito, Hodžiću tokom dogovaranja posla nije bilo važno.

Da „Srebrena malina“ nije imala bankovnu garanciju, potvrdio je jučer i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. On je rekao, govoreći o tome može li se tražiti povrat novca od Kineza, da je to sada pitanje „za ozbiljne pravnike“.

Međutim, na nepostojanje bankovne garancije ukazali su i tužioci, koji ovaj dokument nisu mogli pronaći tokom pretresa Hodžićevog stana i firme. Pronađeni su samo uplatnica i dva ugovora.

Hodžić je, podsjećamo, direktno uplatio kineskoj kompaniji „Shangai ChangQi Medical Tehnology Center“ 15. aprila 7,6 miliona maraka (3,9 miliona eura) za nabavku 100 respiratora. Firma kojoj je prebacio novac je u Šangaju, dok je proizvođač u Pekingu. Ostali dio novca odnosio se na troškove transporta, PDV-a i dogovorenu proviziju.

Tačnije, prema uplatnom nalogu, „Srebrena malina“ je platila Kinezima 30.000.000 juana, kompletna transakcija išla je preko jedne banke u Beču, dok su juani sakupljani u jednoj komercijalnoj banci u Sarajevu. Bilo kako bilo, Federacija, sve i da hoće, novac ne može dobiti, samo može tražiti zamjenu neispravnih uređaja. Ovaj rok teče od 25. aprila.

Finansijski stručnjak Muris Čičić kazao je jučer da je za svaki veći ugovor potrebno imati bankovnu garanciju i tražiti pokriće.

– Pitanje je sada kakve su bile okolnosti. Ali za robu koja je u velikoj potražnji nekada se plaća unaprijed. Međutim, kod velike nabavke, ako su uvjeti idealni, bankovna garancija je potrebna – kaže Čičić.

Serviseri beogradske kompanije koji su pristali instalirati respiratore za koje je utvrđeno da imaju sistemski kvar jučer su održali online sastanak s proizvođačima ove medicinske opreme iz Pekinga.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: U Bosni i Hercegovini su najuspješniji, niti je ko bolestan i u bolnicama, niti se vakcinišu

"I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Evropi, u cijelom svijetu. Naravno najuspješniji su u Bosni...

Možda vas zanima i ovo