Subota, 16 listopada, 2021

Objavljeni rezultati takmičenja Istanbul Photo Awards

Nemojte propustiti

aa_picture_20150318_4810224_web
Pobjednička fotografija: “Epidemija ebole u Liberiji”

Za fotografiju godine međunarodnog izbora najboljih fotografija „Istanbul Photo Awards“, koji je Anadolu Agency (AA) prvi put organizovala, izabrana je fotografija australijskog fotoreprtera Daniela Berehulaka “Epidemija ebole u Liberiji” koju je snimio za The New York Times, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi žirija imali su težak zadatak u namjeri da izaberu najbolje fotografije u kategorijama vijesti i sporta, između 12 hiljada fotografija koje su prijavili takmičari iz više od 100 zemalja.

Pored “Fotografije godine 2014.” žiri u kojem su ugledna imena svijeta fotografije poput foto urednice magazina “Time” Alice Gabriner, dobitnika Pulitzera i osnivača Shanghai Center of Photography (SCOP) Liu Heung Shinga, foto urednika Sterna Harald Menk, Georges Dekeerle iz rukovodstva Getty Imagesa i šefa Ureda za razvoj fotografija AFP-a Michel Scotto, fotoreporteri dobitnici nagrade World Press Juri Kozirevm, Guillaume Herbaut i Patrick Chauvel, te urednika vizuelnih vijesti AA Ahmeta Sela i urednika foto servisa AA Firat Caglayana Yurdakula izabrali su i dobitnike za kategorije “pojedinačna fotografija iz kategorije vijesti”, “serija fotografija iz kategorije vijesti”, kao i pojedinačna i više fotografija iz kategorije sporta.

“Fotografija u vama budi osjećaj da želite više znati. Fotografija vas odvodi u nevjerovatnu priču”. rekla je predsjednica žirija Gabriner ističući da se sjeća da joj je srce počelo snažno lupati kada je prvi put vidjela “fotografiju pobjednicu takmičenja”.

Gabriner je također istakla da su prošle godine vijesti o eboli “bile najsnažnije i to bio jedan od razloga zašto je fotografija izabrana”.

Predsjednica žirija je naglasila da je izbor fotografija bio veoma visokog kvaliteta i da su u takmičenju učestvovala neka od najpoznatijih imena iz svijeta fotoreportera.

“Smatram da je ovo dobar znak,da ćete ovo takmičenje moći organizovati i u budućnosti”, rekla je Gabriner naglašavajući da je prva godina takmičenja veoma značajna.

Dobitnik Pulitzera fotorepor Liu Heung Shing istakao je da je voma uzbuđen što je bio član žirija, te da je kvalitet fotografija bio “nevjerovatno na visokom nivou”.

Pored fotografije godine11 fotoreportera iz sedam zemalja dobilo je nagrade u četiri kategorije.

Nagrada za fotografiju godine i za prva mjesta u svim kategorijama iznosi osam hiljada američkih dolara, za drugo mjesto tri, i za treća mjesta po 1.500 američkih dolara.

Sve informacije o takmičenju možete pogledati na internet stranici www.istanbulphotoawards.com

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo