Srijeda, 4 listopada, 2023

Objavljeno koliko je Rusija zaradila od nafte i plina u prvih 100 dana rata

Autor:Index.hr

Preporučeno

Ruske prosječne cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku 60% više nego lani, stoji u izvješću

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde eura. Većina fosilnih goriva poslana je u Europsku uniju, a prosječna izvozna cijena bila je oko 60% viša nego lani, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, prema izvještaju neovisnog Centra za istraživanje energije i čistoću zraka (CREA) u Finskoj, čak 61% izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Europsku uniju za oko 57 milijuna eura.

Upravo se čita:  Šokirali se kada su ga zaustavili - Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz Bosne i Hercegovine: "Bio je tempirana bomba"

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12.6 milijardi eura), Njemačka (12.1 milijardi eura) i Italija (7.8 milijardi eura), stoji u izvještaju koji je objavio AFP.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi eura), a potom slijede plin koji Rusija izvozi plinovodima, naftni derivati, prirodni plin (LNG) i ugljen.

“Francuska je postala najveći kupac prirodnog plina na svijetu”

Upravo se čita:  Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u svibnju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti ruski proračun pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dosegnuli rekordne razine.

Ruske prosječne cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku 60% više nego lani, stoji u izvješću. Neke zemlje poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata su povećale uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

“Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog plina na svijetu”, rekla je analitičarka CREA-e Lauri Myllyvirta.

“Obzirom da se većina tih kupnji ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila koristiti ruske energente nakon invazije Ukrajine”, dodala je, prenosi Index.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo