Petak, 15 listopada, 2021

Oboren zakon o pranju novca, slijede sankcije protiv BiH

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zakon o pranju novca i spriječavanju finasiranja terorizma odbijen je danas na Sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost! Protiv zakona koji je ključni korak u borbi države protiv ove dvije vrste kriminala, glasali su predstavnici SNSD-a

Zakon o pranju novca i spriječavanju finasiranja terorizma odbijen je danas na Sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost! Protiv zakona koji je ključni korak u borbi države protiv ove dvije vrste kriminala, glasali su predstavnici SNSD-a.

Time je BiH dovedena u poziciju da snosi teške posljedice, jer će u pogledu kontrole novčanih tokova biti svrstana u kategoriju sa Iranom ili Sjevernom Korejom. Ovo će biti na dnevnom redu komiteta Moneyval početkom aprila.

Iz Evropske unije su ranije upozoravali da će biti usporene i sve doznake iz inostranstva, a BiH će biti pod posebnom prismotrom svih međunarodnih finansijskih institucija. Ovaj je zakon bio i uvjet iz aranžmana sa MMF-om.

Današnjoj sjednici Zajedničke komisje za odbranu i sigurnost PSBiH prisustvovao je i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji je kazao novinarima da je došao kako bi parlamentarcima kazao koliko je važno da Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti dođe pred Parlament i bude usvojen.

Član komisije Šefik Džaferović je rekao da će ukoliko se zakon ne usvoji doći u tešku poziciju.

– Dospjet ćemo onda na sivu, pa na crnu listu. Sve transkcije koje budu rađene iz BiH bit će stavljene pod poseban režim, a možda slijedi i ukidanje bezviznog režima – kazao je Džaferović dodajući da je i prošli put za njega bio prihvatljiv prijedlog ovog zakona.

Radončić je kazao da ne želi upozorenjima praviti pritisak, ali da napominje da je zakon jednoglasno usvojen na Vijeću ministra.

– Spremni smo raditi i na amandmanima, a do 21. marta moramo dati pozitivan signal. Inače ćemo se naći među onim zemljama koje su ood posebnim statusom tipa Irana i Sjeverne Koreje. Molim sve članove da razmisle u kakav problem može zapasti privreda – kazao je Radončić.

Dušanka Majkić je tokom rasprave napomenula je da je u prvoj fazi ovaj zakon dobio negativno mišljenje te je tokom rasprave kazala da se “osjeća neprijatno i da je pod strašnim pritiskom”.

– Nikad nije bio ovako nečuven pritisak. Ovo je sramotno u jednoj demokratskoj zemlji da se vrši ovakav pritisak. Svako ima pravo na svoj politički stav – kazala je Majkić. Nakon rasprave predloženo je da se sve odgodi za sedam dana, no i to je odbijeno, pa je zakon stavljen na glasanje i odbijen.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo