Petak, 22 listopada, 2021

Obralija: Presuda je potvrdila da je direktor SIPA-e trebao biti davno smijenjen!

Nemojte propustiti

zubacČlan Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Enes Obralija komentarišući presudu direktoru SIPA-e Goranu Zubcu rekao je kako je presuda samo dokaz da je bio u pravu kada je prošle godine tražio da Nezavisni odbor uputi Vijeću ministara prijedlog za smjenu Zubca sa čela Državne agenicije za istragu u zaštitu.

Obralija je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria rekao da je tražio smjenu Zubca, ali da Nezavisni odbor nije udovoljio njegovim prijedlozima.

Sudija Mirsad Strika izrekao je Zubcu uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, odnosno u koliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo neće izdržavati zatvorsku kaznu.

Goran Zubac, direktor SIPA-e kriv je za nesavjestan rad u službi jer je 7. februara 2014. godine odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, kada su u Sarajevu gorjele zgrade vlada i Predsjedništva BiH.

Sud BiH ovom prvostepenom presudom utvrdio je na osnovu činjeničnog stanja i dokaza da je Goran Zubac nesavjesno postupio svjesno kršeći zakone BiH kada je odbio pružiti pomoći Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).

Obrazlažući presudu, sudija Mirsad Strika kazao je da tvrdnje odbrane da nije postojao sporazum o međusobnom pomaganju policijskih tijela je nedovoljan jer je u momentu kada su gorjele zgrade Predsjedništva BiH, Arhiva BiH, Ustavnog suda BiH bilo važnije da Specijalna jedinica kojom rukovodi Zubac pomogne Direkciji jer je to i zakonom utvrđeno.

Smjena Zubca sa pozicije direktora SIPA-e tražena je odmah nakon protesta u februaru 2014., no Nezavisni odbor PS BiH kojim rukovodi Žiko Krunić nikada nije zatražio njegovu smjenu. Izvori novinske agencija Patria tvrde da Krunić štiti Zubca, jer se Zubac najviše zalagao da Krunić dođe na čelo Nezavisnog odbora.

Krunić, predsjedavajući NO koji je najzaslužniji što Zubac nije smijenjen niti supendiran ne odgovara na telefonske pozive.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo