Srijeda, 22 ožujka, 2023

Obučeno 19 pasa za otkrivanje mina za potrebe libanonskog Centra za uklanjanje mina

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Tri psa za otkrivanje mina obučena u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH isporučena su u Libanon u pratnji trenera Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini – MDDC.

Obukom ova tri psa za otkrivanje mina, MDDC je libanonskom centru dosad isporučio ukupno 19 pasa, saopćeno je iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

Finansijska sredstva za ovaj projekt obuke osigurao je U.S. Department of State preko Marshall Legacy Institute.

Direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH Nermin Hadžimujagić, tom prilikom je posjetio LMAC i sastao se sa direktorom Libanonskog Centra za uklanjanje mina, brigadnim generalom Imadom Odeimiem, koji je tom prilikom još jednom naglaso koliko su značajni i kvalitetni timovi pasa koje je MDDC obučio u BiH, u njihovim aktivnostima uklanjanja opasnosti od mina.

Saradnja MDDC-a i libanonskog centra započela je još 2008. godine, a kontinuitet saradnje potvrda je da su psi koje obučava MDDC vrijedan alat u borbi protiv mina u Libanonu.

Nivo zagađenosti minama u ovoj zemlji izuzetno je visok – mine direktno utiču na život preko milion ljudi, što je skoro jedna trećina stanovništva Libanona.

Iako je problem mina u BiH također jako izražen, ova saradnja je još jedan dokaz da BiH ima znanje, kapacitete, ali i spremnost pomoći drugim zemljama ugroženim minama.

Naročito su izraženi naši kapaciteti obuke pasa za otkrivanje mina i pratećeg osoblja-vodiča pasa, koji su u svijetu visoko cijenjeni, dok je MDDC aktivan i u drugim zemljama, od regiona jugoistočne Europe, Iraka, Azerbejdžana, Angole, Afganistana i Turske.

Prilkom zvaničnog sastanka između direktora MDDC i LMAC, naglašena je potreba nastavka saradnje u oblasti obuke timova pasa za otkrivanje mina, te će u najskorijem periodu MDDC obučiti još četiri tima pasa za libanonski centar.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo