Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Obustavljen izvoz na tržište BiH za 45 hrvatskih firmi

Nemojte propustiti

Prema članu 26. Zakona o veterinarstvu BiH i članu 13. Pravilnika o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u Bosni i Hercegovini, propisani su uslovi za uvoz i provoz navedenih proizvoda u/kroz BiH, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, dana 01.07.2013. godine, pravila po pitanju uvoza koja su vrijedila za sve članice EU su se počela primjenjivati i na novu članicu Republiku Hrvatsku, saopćeno je iz Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

S obzirom na gore navedeno, izvršena je revizija upisanih objekata u Upisniku Kancelarije do momenta pristupanja Republike Hrvatske u EU, te je spisak objekata koji ne ispunjavaju uslove dostavljen nadležnom tijelu Republike Hrvatske na uvid uz obavještenje da će navedeni objekti biti brisani iz upisnika Kancelarije.

Dana, 19.07.2013. godine, od strane nadležnog tijela Republike Hrvatske smo obaviješteni da su liste odobrenih objekata za stavljanje proizvoda životinjskog porijekla, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog porijekla na tržište EU ažurirane i objavljenje na njihovoj službenoj stranici.

kolone-kamioni
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Uvidom u ažurirane liste je konstatovano da 16 objekata koji nisu ispunjavali uslove, iz gore navedenih članova, za uvoz na tržište BiH su u međuvremenu dobili odobrenja od nadležnog tijela Hrvatske za trgovanje sa drugim članicama EU, te u skladu sa time iz navedenih objekata se može nastaviti uvoz u BiH jer isti ispunjavaju uslove propisane za objekte porijeklom iz drugih zemalja.

“Obzirom na gore navedeno, 45 objekata iz Republike Hrvatske ne ispunjava uslove za uvoz na tržište BiH te će navedeni objekti biti izbrisani u skladu sa članom 15. gore navedenog Pravilnika”, navodi se u saopćenju.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo