Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Očajničke reakcije iz Dodikovih redova na zahtjeve Valentina Inzka, ovo ih je razbjesnilo!

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

“Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske insistirat će da visoki predstavnik Valentin Inzko “svim srpskim poslanicima dostavi na srpskom jeziku i ćirilici” njegovo pismo u kojem inicira vraćanje povelja s odlikovanjima ratnim zločincima”, rekao je šef ovog kluba Igor Žunić.

Žunić je naveo da je Inzko poslao pismo klubovima poslanika u entitetskoj Skupštini te da su poslanici to “pismo pročitali i preveli, jer kao što poznaju strane jezike, tako poznaju i taj jezik na kojem je on pisao”.

– Koliko god on kroz to pismo ocrnio srpski narod i nametnuo kolektivnu krivicu, što je nedopustivo u političkim okolnostima koje jesu u BiH, ali i nedopustivo uopšte u političkim okolnostima u bilo kakvoj vrsti politike, insistirat ćemo i od predsjednika Narodne skupštine da se od Inzka traži da se srpskim poslanicima obrati na srpskom jeziku i ćirilici – rekao je Žunić.

On je izrazio nadu da Inzko razumije procese i stanje u BiH i da će razumjeti i ovaj zahtjev.

-Ako to ne razumije, onda ne znamo zbog čega je ovdje i šta uopšte radi u BiH, rekao je Žunić, javlja Srna.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Nakon pisma uslijedile su reakcije iz političkih stranaka u RS-u, a čini se kako su ovog puta složni u jednom, a to je odugovlačiti odgovor na Inzkov ultimatum smišljajući izgovore.

Pismo Valentina Inzka

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dok Dodik negoduje, Komšić i Džaferović pozdravili britansku pomoć BiH protiv ruskog uticaja

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, očekivano, različito su reagovali na najavu britanske vlade, i poruke britanskog premijera. Britanski vojni stručnjaci...

Možda vas zanima i ovo