Subota, 4 veljače, 2023

Očekuje se početak suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u decembru protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, očekuje se i početak sudskog procesa.

Optuženi se terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4:00 sata ujutro, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu. Policijski službenici su ubijeni, tako što je Adis Šehović od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

Tužilaštvo KS godinama je vodilo istragu za ubistvo policajaca, a ostvarena je i međunarodna pravna pomoć.

Podizanju optužnice prethodila je istraga Tužilaštva KS-a, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i istražiteljima MUP-a KS-a.

U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije (FUP), Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a bh. entiteta Republika Srpska i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila “Seat Leon” te dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama, na području RS-a.

U okviru istrage saslušano je gotovo 500 osoba.

Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Ostvarena je saradnja s Europolom i Interpolom i s nadležnim organima sedam država: SAD, Francuske Njemačke, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Kanade.

Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom, koje je pribavilo Tužilaštvo KS-a putem međunarodne pravne pomoći, odnosno pravosudnih organa SAD-a i Francuske.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo