Utorak, 27 srpnja, 2021

Očekujemo da Ustavni sud BiH sagleda sve elemente uvažavajući ravnopravnost naroda

Nemojte propustiti

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović izjavio je za Fenu da, nažalost, nije iznenađujuća odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a da ne prihvati zahtjev tog kluba u vezi sa spornom deklaracijom Narodne skupštine.

Naime, Vijeće Ustavnog suda RS-a ocijenilo je kao neprihvatljiv zahtjev bošnjačkog kluba za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Deklaracijom koju je donijela Narodna skupština RS povodom ustavnosudskog postupka koji se vodi u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine o ustavnosti Zakona o praznicima RS-a.

Hadžiomerović podsjeća da je Klub Bošnjaka ukazivao da je ova deklaracija, u kojoj se tvrdi da se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda BiH o eventualnom osporavanju 9. januara kao Dana RS-a, sporna jer se njome zakonodavna vlast miješa u rad pravosudnih institucija u BiH.

Međutim, ukazao je, taj stav ne želi da se uvaži kod srpskih predstavnika vlasti u RS-u, kao ni činjenica da Ustav RS-a propisuje konstitutivnost sva tri naroda u RS-u te da se Bošnjaci ne mogu prepoznati u proslavi 9. januara, kao ni u vjerskim obilježavanjima tog datuma u RS-u.

Hadžiomerović je dodao da su i pokušaji usaglašavanja stavova u toj deklaraciji pokazali da ne postoji spremnost da se ovo pitanje razmotri, već da je na sceni svojevrsni pritisak.

– Razočarani smo takvim stavovima, jer se ne žele ni da saslušaju naše primjedbe, a optužbama se izbjegava samokritičnost – rekao je on.

Osnov za usvajanje ove deklaracije u Narodnoj skupštini je bio zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Hadžiomerović očekuje da će ta pravosudna istanca sagledati sve elemente u ovom slučaju, uvažavajući ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Vijeće Ustavnog suda RS-a je ocijenilo da osporena Deklaracija Narodne Skupštine RS-a ne sadrži opć pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi parlamenta RS-a.

Zbog toga, Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnosti osporene deklaracije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj.

Hadžiomerović je potvrdio za Fenu i da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a jučer razmatrao pitanje zaštite vizalnog nacionalnog interesa na izmjene i dopune Zakona o sudovima u RS-u, te će staviti veto zbog članova u tom zakonu kojima se preuzimaju nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo