Subota, 9 prosinca, 2023

Očekuju se glad i nemiri: Svijet ima zaliha žita za samo još 10 sedmica

Autor:Agencije

Preporučeno

Zapadni dužnosnici također strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset sedmica, što je posljedica ruske agresije na Ukrajinu koja je poremetila snabdijevanje iz glavne ‘žitnice Evrope’. UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najniži nivo od 2008. godine jer su zalihe ‘pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji’.

Službene procjene navode da su svjetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima kompanije Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, piše Telegraph.

Upravo se čita:  Hitno provjerite stanje na računu ako ste dizali novac na bankomatima ove njemačke banke!

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vrijeme kvari njihovu proizvodnju u Evropi i SAD.

Izvršna direktorica Gro Intelligencea Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim ‘izvanrednim’ izazovima, uključujući nestašicu gnojiva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od iznimne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru – poručila je Vijeću sigurnosti UN-a.

Upravo se čita:  Djevojka (16) namamila u šumu taksistu koji je silovao: Pojavila su se njena braća s užetom, a o epilogu bruji cijela Švedska

Agresija je poremetila poljoprivrednu proizvodnju i dovela do rekordno visokih cijena hrane u svijetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svijetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike – od gnojiva i stočne hrane do goriva.

Zapadni dužnosnici također strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, guverner centralne britanske banke Bank of England, Andrew Bailey, upozorio je na ‘apokaliptično’ povećanje cijena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

Upravo se čita:  Bosanca zaustavili pri polijetanju iz Memingena, kaznili ga zbog jednog pravila

Ukrajina ima hrane u zalihama, ali je trenutno ne može izvoziti. To nije briga samo naše zemlje, to je briga svijeta u razvoju – kazao je.

U međuvremenu, Kremlj je pooštrio kontrolu nad zalihama pšenice.

Carlos Mera, voditelj istraživanja poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da su je blagi vremensku uvjeti u Rusiji, koja čini oko petinu svjetskog izvoza pšenice, doveli do toga da ove godine proizvede 84,9 miliona tona zrna.

Uvjeti za zapadne uzgajivače bili su pak loši zbog suše.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo