Od 1. jula: Ovo su cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana | | Bh-index

Od 1. jula: Ovo su cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana

Biznis> Ekonomija    Datum: 22.06.2019.    
Autor: Redakcija

Ilustracija, Foto: PixabayRegulatorna agencija za komunikacije (RAK) je donijela Odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, a u skladu sa sporazumom o smanjenju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana koji stupa na snagu 1. jula.

Prema ovoj Odluci cijene u zemljama okruženja će se smanji od 13 do 99 odsto. Tako će cijene roaminga za Albaniju i Kosovo biti umanje i do 99%, dok će u ostalim zemljama okruženja cijena biti niža do 27 posto. Razlog leži u činjenici što su Albanija i Kosovo po prvi put pristupile Sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine.

Kako je saopšteno iz RAK-a, operatori će u periodu od 1.7.2019. godine do 30.6.2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene:

Odlazni pozivi: 0,27 KM /min – BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar; SMS poruka: 0,11 KM/min BH Telecom, Telekom Srpske, 0,10 KM/min, HT Mostar, mobilni internet 0,27 KM/MB BH Telekom, Telekom Srpske, HT Mostar.

Ilustracija

Tako će cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini (BiH) za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji sniziće se od 25% do 27%. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85% do 92%.

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 13% do 20%. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 87% do 97%.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 6% do 17%. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 71% do 88%.

Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 27% do 31%. Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 94% do 99%.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.