Srijeda, 4 listopada, 2023

Od 1. marta cijenu boravka u vrtićima uvećali za 20 KM

Autor:Fena

Preporučeno

Do promjene cijena došlo je i u većini predškolskih ustanova u ZDK, a razlozi su isti – istakla je Gasal.

Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica uvećala je cijene svojih usluga, koje se primjenjuju od 1. marta, potvrdila je Feni direktorica te ustanove Jasmina Gasal.

Odluku je, uz prethodnu saglasnost osnivača Grada Zenica, donio Upravni odbor JU POiO. Na nepopularan potez uvećanja cijene usluga odlučili su se “zbog evidentnog rasta cijena prehrambenih artikala i režija“.

Tako će participiraja roditelja za cjelodnevni boravak jasličke i vrtićke djece (10,5 sati) biti uvećana sa 180 na 200 KM; za poludnevni boravak (pet sati) sa 140 na 160 KM, dok će cjelodnevni boravak u vrtiću „Pčelica“, gdje djeca mogu ostati do 13 sati, iznositi 230 KM. Program “Leptir”, boravak po 2,5 sata dva puta sedmično, po novom će cjenovniku koštati 50 KM.

Upravo se čita:  Poznat razlog: Evo zašto Vlada jučer nije smijenila Sebiju Izetbegović

– Cijena uključuje smještaj, ishranu – doručak, ručak i užina, kao i večera za djecu na produženom boravku, zatim odgojno-obrazovani rad te rano učenje engleskog jezika za djecu od tri godine do polaska u školu, kao i logopedski tretman.

Do promjene cijena došlo je i u većini predškolskih ustanova u ZDK, a razlozi su isti – istakla je Gasal.

Upravo se čita:  Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred "Binga": Njena djeca sve to morala gledati

U zadnjih nekoliko godina, napominje, bilježi se stalni trend rasta cijena prehrambenih namirnica i režija, ali se, kaže, nadaju da novih poskupljenja neće biti te da će se i cijene njihovih usluga makar zadržati na sadašnjem nivou.

– Roditelji u našoj ustanovi ostvaruju popuste. Korisnik koji ima upisano dvoje ili više djece, ostvaruje maksimalni popust od 20 posto na ukupnu visinu iznosa, ali pod uslovom da redovno izmiruje svoje uplate za pružene usluge. Odnosno, da svoje obaveze izmiruje do 10. u mjesecu za prethodni mjesec.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić najavio novu promjenu vremena: Evo šta nas očekuje narednih dana

Korisnici ostvaruju i popust od 50 posto na cijenu boravka dva puta godišnje tokom korištenja godišnjeg odmora, a u slučaju potrebe za odsustvovanjem djeteta, u maksimalnom trajanju od dva mjeseca uzastopno, omogućeno je korištenje rezervacije mjesta u vrtiću. Roditelji tu mogućnost mogu koristiti maksimalno dva puta u toku jedne kalendarske godine bez prekidanja ugovora – podvlači Gasal.

Zaključkom Gradskog vijeća Grada Zenica, podsjeća, utvrđen je Nacrt Odluke o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u JUPOiO. Odluka bi trebala omogućiti olakšan upis i boravak djece socijalnih kategorija u zeničkim javnim vrtićima.

U zeničkim javnim vrtićima trenutno boravi ukupno 370 djece.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo