Utorak, 3 kolovoza, 2021

Od 2001. u Afganistanu poginulo 100.000 ljudi

Nemojte propustiti

U sukobima u Afganistanu od 2001. godine, kada je pokrenuta invazija predvođena Sjedinjenim Državama kojom je svrgnut talibanski režim, poginulo je skoro 100.000 ljudi, a isto toliko je ranjeno, navodi se u studiji Instituta za međunarodne studije Univerziteta Braun.

U studiji pod nazivom “Cijena rata” navodi se broj stradalih, povrijeđenih i raseljenih u Afganistanu i Pakistanu od 2001. do prošle godine, kada su međunarodne snage napustile Afganistan, prenosi agencija AP.

Broj stradalih civila i vojnika u obje zemlje je skoro 149.000, a uz to je i 162.000 teško ranjenih, navodi se u studiji.

Konstatujući da je broj stradalih i ranjenih osoba porastao u proteklih nekoliko godina, autorka izvještaja Neta Kraford kaže da rat u Afganistanu “postaje sve gori”.

UN navodi da je broj civilnih žrtava porastao za 16 odsto u prva četiri mjeseca 2015. godine, kada je ubijeno 974 ljudi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo