Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Od 2015. godine jeftinija struja i plin u BiH?

Nemojte propustiti

Tržište električne energije u BiH otvorit će se početkom 2015. godine za sve kupce, uključujući domaćinstva, koji će moći kupiti struju u zemlji ili inostranstvu ako nađu bolju ponudu.
BiH pismo upozorenja

dalekovodKako bi kupci bili u stanju to uraditi, tržišni procesi i odnosi između svih učesnika na tržištu električne energije moraju biti uspostavljeni i jasno utvrđeni da bi ih javnost razumjela. BiH je prihvatila direktive Evropske komisije o stvaranju internog tržišta električne energije, postoji korelacija između otvaranja tržišta i smanjenja cijena električne energije.

Ako se vremenska serija kretanja cijena električne energije u BiH stavi u odnos sa kretanjem cijena za industrijske potrošače u Evropskoj uniji, može se zaključiti da je cijena električne energije znatno stabilnija u odnosu na cijene u EU.

Sekretarijat Energetske zajednice EU zbog sporosti oko libelarizacije zaprijetilo je pokretanjem postupka. Početkom februara ove godine stiglo je posljednje upozorenje i zadan je rok od dva mjeseca za pronalaženje načina da se otklone nedostaci. Svi rokovi su istekli, BiH još nije uradila svoj dio posla i opasno zaostaje za svima kada je u pitanju ugovor o Energetskoj zajednici, a neispunjavanjem obveza mogla bi biti čak i suspendovana iz ove organizacije.

Ulaskom u Energetsku zajednicu Bosna i Hercegovina je dobila zadatak da mora preuzeti evropske direktive, koje se, prije svega, tiču električne energije i plina. Bosna i Hercegovina se ulaskom u Energetsku zajednicu obavezala da će povećati udio obnovljive energije u energetskom bilansu. Do 2020. godine obnovljivu energiju treba povećati sa sadašnjih 32 na 40 posto i tu se, prije svega, misli na hidroenergiju, solarnu energiju i vjetroelektrane.

Međunarodne obaveze

Ugovor o Energetskoj zajednici potpisan je u Grčkoj 2005. godine, a njen osnovni cilj je stvaranje najvećeg tržišta električne energije i plina u svijetu. Osnivanjem ove zajednice EU je proširio svoje unutarnje tržište energije na jugoistočnu Europu te otvorila mogućnost širenja na sve one koji iskažu svoj interes. Ona se zasniva na provođenju relevantnog zakonodavstva i liberalizaciji domaćih energetskih tržišta članica EU. U posljednjih 20 godina došlo je do značajnih promjena u elektroenergetskim sektorima svih zemalja svijeta. Ove promjene rezultat su liberalizacije sektora i uvođenja konkurencije na tržište električne energije.

(Večernji list)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo