Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Od 4. juna kreće kontrola hotelijera i ugostitelja

Nemojte propustiti

Povodom zvanične posjete pape Franje našoj zemlji, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 4. juna će provoditi intenzivne inspekcijske nadzore nad radom smještajnih kapaciteta svih kategorija, kao i ostalih ugostiteljskih objekata registriranih na području KS

Cjelodnevne inspekcijske nadzore u punom kapacitetu provodit će tržišno-turistički, sanitarni i inspektori rada, svako iz svoje nadležnosti. Poseban akcenat u inspekcijskim nadzorima biće stavljen na legalnost rada navedenih objekata, evidenciju noćenja, naplatu i uplatu boravišne takse, kao i izdavanje fiskalnih računa.

U svim slučajevima kršenja zakonskih propisa inspektori će poduzimati kaznene mjere izdavanjem prekršajnih naloga, kao i drugih mjera predviđenih zakonom:

– Za rad bez ili mimo odobrenja, kao i bez rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za određenu kategoriju nadležnog ministarstva, inspektori će izricati rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i novčane kazne od 1.500,00 do 15.000,00 KM;

– Za neizdavanje fiskalnih računa izricaće novčane kazne od 2.500,00 do 20.000,00 KM;

– Za neevidentiranje gostiju i noćenja, kao i neobračunavanje boravišne takse te njene uplate na račun Turističke zajednice KS bit će izrečene novčane kazne u iznosu od 700,00 do 7.000,00 KM.

Istovremeno apeluju na subjekte nadzora da svoje poslovanje pravovremeno usklade sa važećim propisima i time izbjegnu eventualne neugodnosti i nepotrebne finansijske troškove.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo