Utorak, 30 svibnja, 2023

Od aprila gas skuplji za 20 posto, tvrdi Bečarević: ‘Najcrnji scenarij se očekuje u maju’

Nemojte propustiti

Situacija bi se mogla zakomplikovati i zbog ruske agresije na Ukrajinu i mogućnosti da gasa nikako ne bude. Bečarević navodi da postoji i ta opcija, ali da nije očekivati da do toga dođe.

Cijena gasa za stanovnike Federacije BiH od aprila će biti viša za 15 do 20 posto. Kazao je ovo za Oslobođenje Almir Bečarević, stručnjak u gasnoj privredi. On tvrdi da će to biti veliki udar za građane, a daleko crnji scenarij predviđa za maj.

Najcrnji scenarij se očekuje u maju, kada Energoinvestu ističe ugovor sa Gazpromom, kaže Bečarević.

– Do sada su cijene gasa rasle dva puta, ali ono što nam slijedi nije nimalo dobro. Problem je što nadležni šute i što će građane dovesti pred svršen čin. Najcrnji scenarij se očekuje u maju, kada Energoinvestu ističe ugovor sa Gazpromom. Kada taj ugovor istekne, potpisaće se novi, ali sa daleko višim cijenama, odnosno cijena gasa će opet rasti, tako da građane očekuje poskupljenje od dodatnih 30 posto. Ne znam zašto šute Vlada FBiH i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i zašto guraju glavu u pijesak. Jer kada se sve sabere, cijene gasa će za nekoliko mjeseci biti više za 100 posto u odnosu na period prije prelaska na Turski tok, rekao je Bečarević.

Upravo se čita:  Autoceste FBiH: Kreće investicija od 130 miliona KM za završetak radova na tunelu Hranjen

Situacija bi se mogla zakomplikovati i zbog ruske agresije na Ukrajinu i mogućnosti da gasa nikako ne bude. Bečarević navodi da postoji i ta opcija, ali da nije očekivati da do toga dođe.

– Gasa ima i tu ne bi trebao biti problem, ali situacija se mijenja iz sata u sat, tako da je i to moguće. Može doći i do smanjene isporuke gasa za pojedine zemlje u Evropi, pa i za našu. BiH će dijeliti sudbinu građana Evropske unije.

Upravo se čita:  Šta se to događa u Njemačkoj? "Pogledajte cijene sira, maslaca, struje…"

Ako dođe do zavrtanja svih ventila, onda ćemo biti u problemu i možda na neki način možemo računati na solidarnost zemalja iz okruženja. Ranije kada smo nabavljali gas putem ukrajinskog pravca, nabavljali smo više gasa jer je i sam pravac imao mogućnost transporta veće količine gasa. Posljednjih godina struka pokušava da odobrovolji vlasti da pristupe projektu južne interkonekcije, odnosno izgradnje poveznice ili gasovoda sa Hrvatskom putem kog bi se BiH gasom mogla snabdijevati iz drugih izvora i to putem LNG terminala na Krku. Kako god, pred nama su teški mjeseci i građani moraju znati da će do poskupljenja sigurno doći, kazao je Bečarević.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo