Subota, 1 listopada, 2022

Od danas građani imaju na raspolaganju rodne listove s neograničenim rokom važenja

Nemojte propustiti

Svečana promocija novih matičnih knjiga i izvoda iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, te uvjerenja o državljanstvu s neograničenim rokom važenja, upriličena je danas u sarajevskoj općini Centar.

salter-opcinaMinistar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš istakao je da je Zakon o matičnim knjigama FBiH stupio na snagu 12. maja 2012., te da ga on smatra jednim od najvažnijih projekata ministarstva koje vodi.

– Kada smo prije godinu dana krenuli u realizaciju ovog projekta kao prioritete na kojim počiva praktična primjena Zakona definirali smo izradu i stavljanje u pravni promet novih matičnih knjiga i izvoda koji imaju neograničen rok važenja, uspostavu centralnog matičnog registra kao elektronske baze podataka svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH, te obuku i polaganje obaveznog stručnog ispita za matičare – rekao je Kurteš.

On je naglasio da je posao u vezi izrade i distribucije novih matičnih knjiga i izvoda koji imaju neograničen rok važenja završen, 11 mjeseci prije roka, te da od danas građani FBiH imaju na raspolaganju te dokumente.

Kurteš je kazao da su novi izvodi i uvjerenja dostupni na sva tri zvanična jezika i oba pisma, kao i da su obrasci višestruko zaštićeni od mogućnosti neovlaštenih intervencija u sadržaj.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević rekao je da je broj upisa u matične knjige te općine približno jednak broju upisa u 70 posto ostalih bh. općina zajedno, zbog činjenice da je porodilište na Jezeru dugo bilo regionalno porodilište.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Biden uperio prst u kameru i obratio se direktno predsjedniku Rusije: Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem

Joe Biden se direktno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ovu teritoriju. Američki...

Možda vas zanima i ovo