Petak, 25 lipnja, 2021

Od danas na bh. tržištu domaći lijek koji se može koristiti u terapiji liječenja koronavirusa

Nemojte propustiti

U Vladi Tuzlanskog kantona pozdravljaju napore domaćih farmaceutskih kuća, ali i dalje zadržavaju rezervu prema svemu, s obzirom na činjenicu da klinička istraživanja o stvarnom efektu ovog lijeka u liječenju Covid-19 još nisu okončana.

Lijek pod zaštićenim nazivom Malcovir®, kojeg je razvila kompanija Zada Pharmaceuticals iz Lukavca i koji je, prema dosadašnjim istraživanjima, moguće koristiti u terapiji liječenja koronavirusa, od danas, biće dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

– Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području jugoistočne Evrope, da ovaj lijek učinimo dostupnim našim klinikama i građanima, a zatim i svim ostalim zainteresiranim, izjavio je za Preporod.info osnivač i vlasnik ove kompanije Davud Zahirović, prenosi MINA.

Kako su poručili iz ove farmaceutske kuće, ne radi se o novoj molekuli, nego o lijeku koji se već koristi za malariju i ostala autoimuna oboljenja.

– Hidroksiklorokin je dobro poznat lijek i inače se koristi u profilaksiji terapije malarije, a pored toga i u terapiji autoimunih oboljenja, poput reumatskog artritisa, sistemskog lupusa i još nekih autoimunih oboljenja. Što se tiče njegove primjene u terapiji infektivnog oboljenja Covid-19, najprije su in vitrostudije pokazale njegovu efikasnost protiv virusa, a kasnije je primjenjivan u terapiji u Kini, Americi, Francuskoj i u drugim zemljama, kazala nam je doktorica Amela Hrnjić Perolli, rukovodilac medicinskog sektora u Zada Pharmaceuticals.

Na osnovu preliminarnih izvještaja o njegovoj potencijalnoj efikasnosti, hidroksiklorokin je ušao u nacionalne vodiče mnogih zemalja, zajedno s klorokinom, čiji je analog. Kako nam je kazala dr. Hrnjić Perolli, ovaj lijek ima nekoliko prednosti.

– Ono što ide u prilog primjeni hidroksiklorokina, odnosno njegovoj primjeni u ovoj terapiji jeste njegov bolji sigurnosni profil, kao i manja mogućnost interakcije s drugim lijekovima, dodala je Hrnjić Perolli.

– Lijek će biti doniran zdravstvenim ustanovama u BiH, a isto tako će biti dostupan i na tržištu u apotekama za terapiju drugih oboljenja, ispričala nam je magistra Alma Salkić, izvršna direktorica za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet.

U Vladi Tuzlanskog kantona pozdravljaju napore domaćih farmaceutskih kuća, ali i dalje zadržavaju rezervu prema svemu, s obzirom na činjenicu da klinička istraživanja o stvarnom efektu ovog lijeka u liječenju Covid-19 još nisu okončana.

– Prema informacijama koje dolaze iz Svjetske zdravstvene organizacije, rade se istraživanja i dosad se pokazalo u jednom broju liječenja da antimalarici imaju efekta, ali još nije u potpunosti ispitano da li se mogu ili ne mogu koristiti u svim slučajevima, rekla nam je kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.

MIREN ALJIĆ

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo