Utorak, 28 rujna, 2021

Od danas se u Bosni i Hercegovini ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Nemojte propustiti

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od danas idete u zatvor.

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

Podsjetimo, Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnu dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

To znači da bi se izmjene i dopune zakona počele primjenjivati u petak da danas nisu objavljene u Službenpom glasniku.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon Inzkove odluke najavio je kako će ‘ako treba i 100 puta ponoviti da nije bio genocid’.

“Nazovite me za deset dana, opet ću ponoviti da nije bio genocid”, rekao je Dodik na press konferenciji poslije objavljivanja Inzkove odluke 23. jula.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Tužilaštvo BiH reagovati ukoliko Dodik od danas bude ponavljao u javnosti ovakav stav.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo