Utorak, 22 lipnja, 2021

Od donesene 94 odluke, neizvršeno samo njih 13

Nemojte propustiti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio se priopćenjem za javnost, a „imajući u vidu da se u posljednje vrijeme putem medija, kao i izjava pojedinih domaćih, pa i inozemnih dužnosnika ističe, pa i potencira, netočan podatak da više od 90 odluka Ustavnog suda BiH nije uopće izvršeno“.

U priopćenju Ustavnog suda BiH se navodi da je jedno od prava zajamčenih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama pravo na pravično suđenje koje uključuje i pravo da zakonite i konačne odluke sudova i drugih organa javne vlasti budu izvršene.

Ističe se da su odluke Ustavnog suda BiH, prema izričitoj ustavnoj odredbi i Pravilima Ustavnog suda, konačne i obvezujuće.

Ustavni sud, počev od 2005. godine, jedanput godišnje, a nekada i više puta, razmatra Informaciju (Izvještaj) o izvršenju svojih odluka.

Otkako funkcionira prema važećem Ustavu (od 1997. godine), Ustavni sud je donio više od 26.000 odluka kojima je riješio više od 52.000 predmeta.

U priopćenju se podsjeća da je na sjednici Velikog vijeća, održanoj 26. listopada 2016. godine, Ustavni sud razmotrio Izvještaj o izvršenju svojih odluka, s posebnim osvrtom na razdoblje travanj 2015. godine – ožujak 2016. godine.

– Između ostalog, Ustavni sud je utvrdio da je u razdoblju od 2005. godine do zaključno s datumom održavanja ove sjednice donio ukupno 94 rješenja kojima je utvrdio da njegove odluke nisu izvršene u ostavljenom roku, i to: 12 rješenja u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 82 rješenja u vezi s odlukama iz apelacijske nadležnosti Suda – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je u međuvremenu, dakle nakon donošenja rješenja o neizvršenju i nakon isteka roka za izvršenje, izvršena 81 odluka Ustavnog suda, od toga: sedam odluka u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 74 odluke iz apelacijske nadležnosti Ustavnog suda.

Sukladno tome, Ustavni sud je konstatirao da, od ukupnog broja donesenih rješenja (94) kojima je Ustavni sud ranije utvrdio da određene odluke nisu izvršene, na 26. listopad 2016. godine nije izvršeno 13 (trinaest) odluka, i to pet odluka u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i osam odluka iz apelacijske nadležnosti Ustavnog suda BiH.

Neizvršene odluke Ustavnog suda donesene po osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti odnose se na obveze zakonodavnih tijela: Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (3), Parlament Federacije BiH (1) i Narodne skupštine/Vijeća naroda Republike Srpske (1).

– Ustavni sud BiH nema drugih instrumenata za izvršenje svojih odluka osim što, kada rješenjem utvrdi da određena odluka nije izvršena, to rješenje odmah dostavlja nadležnom tužiteljstvu, jer neprovođenje odluke Ustavnog suda predstavlja kazneno djelo. Na ovakav način, poštujući svoja Pravila, Ustavni sud je postupio u svim slučajevima i bez izuzetka, bez obzira na to koji organ ili institucija nisu izvršili odluku, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da iz podataka u spisima konkretnih predmeta proizlazi da je nadležno tužiteljstvo u 83 slučaja (osam u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 75 u vezi sa odlukama iz apelacijske nadležnosti Ustavnog suda) vodilo ili vodi tužiteljsku istragu zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda BiH.

U nekim slučajevima postupci su završeni tužiteljskom odlukom, a u nekima su postupci u tijeku.

Ustavni sud poziva sve one koji u bilo kojem kontekstu imaju potrebu navoditi podatke o neizvršenim odlukama Ustavnog suda BiH da koriste stvarne podatke i interpretiraju ih na način kako to relevantna statistika, ranije i sada, pokazuje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo