Petak, 24 ožujka, 2023

Od Facebooka zatraženi podaci za 38.000 korisnika, iz BiH za 11 osoba

Nemojte propustiti

Vlade 74 države tražile su informacije o više od 38.000 korisnika Facebooka u prvoj polovini 2013. godine, objavila je ova društvena mreža.

Više od polovine svih zahtjeva je od vlasti Sjedinjenih Država, saopćila je kompanija u svom prvom izvještaju o traženju informacija, koje su već ranije objavljivali Microsoft i Google.

Što se tiče regije, prema izvještaju, u Hrvatskoj su zatraženi podaci za dvoje korisnika Facebooka, ali, kako je navedeno, ova društvena mreža nije ustupila te informacije.

Zatraženi su podaci i o jednom korisničkom profilu u Srbiji, ali ni taj zahtjev nije ispunjen. Slovenske vlasti su se interesirale za osam korisničkih profila, a ispunjeno je 50 posto zahtjeva.

U Crnoj Gori su zatraženi podaci za dva korisnika, međutim, Facebook ih je odbio dati. Informacije u Bosni i Hercegovini tražile su se za 11 korisnika, a odobreno je 25 posto zahtjeva. Makedonske vlasti tražile su podatke za 11 korisnika, a odobreno je 33 posto zahjteva.

Izvještaj je objavljen nakon optužbi bivšeg obavještajnog radnika Edwarda Snowdena da je gotovo svaka velika internet kompanija, uključujući Facebook, Microsoft i Google, davala podatke o milionima korisnika nacionalnim obavještajnim agencijama.

Facebook je saopćio da je razmatrao svaki zahtjev individualno te tražio od vlada da ispune „veoma visoke pravne norme“ kako bi dobili podatke.

Američke vlasti su bile najaktivnije te su tražile podatke 20.000 do 21.000 korisnika između januara i juna.

Indija, Velika Britanija i Njemačka također su zahtijevale informacije o hiljadama korisnika.

Glavni advokat Facebooka Colin Stretch rekao je da se kompanija nada da je doprinijela „debati o standardima za zahtjeve vlada da koriste informacije o korisniku u zvaničnim istragama“.

„Borimo se protiv mnogih od ovih zahtjeva, odbijajući ih kada smatramo da postoje pravni nedostaci i sužavajući obim pretjeranih ili nejasnih zahtjeva. Kada smo obavezni da ispunimo određeni zahtjev, povremeno dijelimo samo osnovne podatke o korisniku, kao što je ime“, kazao je Stretch.

Facebook, koji ima više od milijardu korisnika širom svijeta, saopćio je da će izvještaje o zahtjevima za podacima od sada objavljivati redovno.

Po saveznom zakonu SAD-a, Vlada ima prava da traži podatke i bez zvaničnog sudskog naloga.

Nije jasno koliko se, od oko 26.000 zahtjeva raznih vlada za 38.000 korisnika, odnosi na potrebe policije u krivičnoj istrazi, a koliko je povezano sa obavještajnim radom i pitanjima državne sigurnosti.

Stručnjaci kažu da su daleko češći zahtjevi u vezi sa krivičnom istragom, nego u vezi sa pitanjima sigurnosti, navode agencije.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

(Al Jazeera)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo