Subota, 1 listopada, 2022

Od iduće sedmice u Njemačkoj na snagu stupaju strožiji propisi, evo na šta i koga se odnose!

Nemojte propustiti

Savezna vlada je na temelju Zakona o osiguranju opskrbe energijom donijela dvije uredbe.

Od iduće sedmice u Njemačkoj vrijede novi propisi o štednji energije.

Savezna vlada je na temelju Zakona o osiguranju opskrbe energijom donijela dvije uredbe. Prva vrijedi od 1.septembra do 28. februara iduće godine, a druga stupa na snagu 1. oktobra i vrijedi dvije godine – nju još mora potvrditi i gornji dom parlamenta Bundesrat.

Prema navodima saveznog ministra ekonomije Roberta Habecka, cilj novih propisa je „s nacionalnim naporima” u iduće dvije sezone grijanja „uštedjeti mnogo više plina”. To se odnosi na kućanstva, poduzeća i javne ustanove. Ko i kako treba štedjeti? Evo kratkog pregleda:

Najniža temperatura u iznajmljenim stanovima

Od septembra se privremeno ukida odredba u ugovorima o najmu stana prema kojoj su podstanari dužni održavati određenu minimalnu temperaturu u stanu. To znači da će podstanari smjeti i manje grijati ako žele štedjeti energiju.

No oni i dalje ostaju obvezni „odgovarajućim ponašanjem kod grijanja i prozračivanja sprečavati nastanak štete na unajmljenoj stvari”.

Grijanje privatnih bazena

Privatni bazeni, i vanjski i unutarnji, ne smiju se više grijati na plin ili struju. Izuzetak je ako se bazen koristi u terapeutske svrhe.

Ta se zabrana ne odnosi na bazene u hotelima, javnim kupalištima i centrima za rehabilitaciju, piše DW.

Maksimalna temperatura u javnim prostorima

U javnim zgradama radne prostorije smiju biti zagrijane na maksimalno 19 stepeni Celzijevih.

A ako se u tim prostorijama obavljaju fizički poslovi, temperatura smije biti i niža. U javnim zgradama po mogućnosti više neće biti grijani hodnici, velike hale i prostorije s tehnikom.

To pravilo ne vrijedi za bolnice, staračke domove i druge socijalne ustanove, piše DW.

Topla voda u javnim zgradama

U javim zgradama također više neće smjeti biti uključeni bojleri za umivaonike koji se koriste za pranje ruku. Iznimka je ako toplu vodu zahtijevaju higijenski razlozi.

Tamo gdje se voda centralno zagrijava, temperatura mora biti smanjena. Iznimke su škole, dječji vrtići, starački domovi i bolnice.

Osvjetljavanje zgrada i spomenika

Osvjetljenje zgrada i spomenika iz isključivo estetskih razloga više neće biti dozvoljeno. Izuzetak su osvjetljenja kraćeg trajanja na kulturnim priredbama i pučkim svečanostima. Osvjetljavanje iz sigurnosnih razloga i dalje je dozvoljeno.

Reklame, izlozi i vrata na trgovinama

Svjetleće reklame moraju biti isključene od 22 do 6 sati. Iznimka je ako su nužne radi sigurnosti u prometu, recimo kod autobusnih postaja. Zabrana osvjetljenja vrijedi i za izloge trgovina.

Nadalje, ako se prodavaonice griju, između septembra/rujna i kraja februara/veljače više ne smiju stalno imati otvorena vrata.

Dužnost informiranja podstanara

Distributeri plina i vlasnici većih stambenih zgrada moraju svoje kupce, odnosno stanare, pravovremeno informirati o troškovima koje će imati za energijui o mogućnostima uštede.

To se mora provesti najkasnije do početka sezone grijanja.

Kontrola sistema grijanja i potrošnje energije

Od 1. oktobra na snagu stupaju daljnje mjere. One se odnose na javne, privatne i poslovne zgrade.

Predviđena je, među ostalim, obvezna kontrola sustava plinskog grijanja jednom godišnje. Neučinkoviti sistemi grijanja koji troše previše plina moraju biti zamijenjeni.

Firme s potrošnjom većom od 10 gigavat sati godišnje obavezuju se na provedbu mjera za racionalniju potrošnju energije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo