Utorak, 26 siječnja, 2021

Od korone preminuo romski car i romski sudija Muharem Salkanović, imao je 12 djece i 65 unučadi

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Vodeći mediji u Italiji izvijestili su o njegovoj smrti konstatujući da je preminuo poglavar Roma. Zbog smrti Muharema Salkanovića, o kojem smo prethodno više puta pisali, žali brojna romska zajednica u Bosanskoj Gradišci, ali i ostali građani grada pored Save, kojeg je on veoma mngo volio i često dolazio.

Romski car i romski sudija Muharem Salkanović (65) preminuo je od korone u italijanskom gradu Montebelunu, oblast Venecije, gdje je ove sedmice sahranjen, potvrdila je njegova porodica.

Salkanović je imao veliki autoritet u romskoj zajednici Evrope i svijeta, mnogima je pomagao, naročito siromašne sunarodnike ali i ostale, naročito u rodnom kraju.

Nedavno je donirao 20.000 KM za igradnju ograde na romskom groblju u Banjoj Luci. U Bosanskoj Gradiški je, zajedno sa rodbinom i potomcima posjedovao veliko bogatstvo u nekretninama. Volio je Bosansku Gradišku, gdje su njegovi roditelji doselili iz Bosanskog Petrovca, a ovdje posljednjih desetak godina investirao 5.000.000 KM. Izgradio je, pored ostalog, luksuzni motel “Itali”, piše Srpskainfo.

Muharem je iznad svega bio velika dobričina. Njegova riječ u brojnoj porodici i među Romima se slušala i uvažavala. Kada god je nekome bilo teško, on je pomagao ili posredovao. Tako su mnogi problemi rješavani. Često je govorio da se prvo mora poštovati Božija pravda, bez obzira kome bilo pravo a kome krivo i držati do časti i obraza – ispričao je Muharemov prijatelj Saša Trkulja.

On kaže da je Muharem imao 12 kćeri i sinova, 65 unučadi i devetoro praunučadi.

On je o svima brinuo, usmjeravao, savjetovao i organizovao porodičnu zajednicu. Svi su zato stvorili pozamašna imanja i niko nije nezbrinut. Govorio je da porodica, zajednica ili društvo miraju biti složni, da se o svemu moraju dogovarati i poštovati prvoga među sobom – kazali su Muharemovi prijatelji u Bosanskoj Gradiški.

Sahranjen je uz veliko prisustvo policije i karabnjera koji su brinuli za bezbjednost i poštovanje epidemioloskih mjera. Vodeći mediji u Italiji izvijestili su o njegovoj smrti konstatujući da je preminuo poglavar Roma. Zbog smrti Muharema Salkanovića, o kojem smo prethodno više puta pisali, žali brojna romska zajednica u Bosanskoj Gradišci, ali i ostali građani grada pored Save, kojeg je on veoma mngo volio i često dolazio.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo