Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Od naredne sedmice: Rodni listovi i uvjerenje o državljanstvo bez roka trajanja!

Nemojte propustiti

Građanima Federacije Bosne i Hercegovine će od ponedjeljka, 17. juna, biti dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, bez roka važenja, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP).

rodni listOd 10. do 14. juna 2013. godine, svim općinama u Federaciji BiH i gradu Mostaru će biti isporučene, s njihove strane trebovane količine obrazaca, nakon čega je u nadležnosti općina i grada da izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu građanima izdaju isključivo na tim obrascima.

Od 17. juna 2013. godine izvodi iz matičnih knjiga ili uvjerenja izdata na bilo kojem drugačijem obrascu neće moći biti prihvaćeni u pravnom prometu Federacije BiH.

Na svim obrascima je eksplicitno navedeno da isti nemaju rok važenja, ali i konstatcija da odgovornost za upotrebu izvoda snosi osoba koja taj izvod stavlja u pravni promet.

Obaveza da FMUP osigura izradu i distribuciju obrazaca je proistekla iz zahtjeva općina, iskazanog tokom procesa usvajanja zakona, s ciljem da se osigura njihova istovjetnost za područje čitave Federacije BiH, kako u pogledu izgleda i sadržaja tako i tehničke zašite od falsifikovanja i drugih vrsta zloupotreba.

U saradnji sa JP NIO ‘Službeni list BiH’, provedena je i koncem 2012. godine uspješno okončana procedura javne nabavke ukupno 2.880 matičnih knjiga i 2.040.000 obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja, za potrebe općina i gradova u 2013. godini.

Posao je dobila kompanija ‘Grafotisak’ iz Gruda, koja je odgovorila svim zahtjevima, čime je dobijen proizvod koji zadovoljava najviše evropske standarde u ovoj oblasti.

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su, shodno odredbama Ustava FBiH, građanima dostupni na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma u FBiH, i apsolutna je obaveza općina i grada da poštuju zahtjeve građana u kontekstu izbora jezika odnosno pisma na kojem žele da im izvod ili uvjerenje bude izdato.

Obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti bilo kakvih neovlaštenih intervencija u sadržaj istih, kako hemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom štampe samih obrazaca.

Nakon što je jedanaest mjeseci prije zakonom određenog roka za implementaciju zakona o matičnim knjigama realizovan zadatak izrade i stavljanja u pravni promet novih izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja, FMUP nastavlja aktivnosti na uspostavljanju matičnog registra, elektronske baze podataka u kojoj će se nalaziti podaci iz svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH, čijim uspostavljanjem će se građanima FBiH omogućiti da svoje izvode mogu podići u bilo kojem općinskom matičnom uredu, bez obzira na mjesto boravka.

Uspostava matičnog registra treba biti završena do maja 2014. godine, stoji u saopćenju FMUP-a.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo