Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Arnaut: “Od njemačkih službenika smo čuli da je potrebno rasporediti NATO snage u Bosnu i Hercegovinu”

Nemojte propustiti

Damir Arnaut ističe da razgovori nisu tekli u pravcu koji bi ukazivao na mogućnost sukoba u BiH, nego, upravo suprotno, zbog njegovog odvraćanja i prevencije eventualnih aspiracija drugih država ka BiH.

Od njemačkih službenika smo čuli da je potrebno rasporediti NATO snage u Bosnu i Hercegovinu, rekao je državni parlamentarac Damir Arnaut nakon završene posjete Njemačkoj.

Arnaut je, naime, zajedno s federalnim zastupnicima Sabinom Ćudić i Elmedinom Konakovićem, te premijerom SŽ Edinom Fortom protekla tri dana boravio u glavnom gradu Njemačke.

U Berlinu su se sastali s njemačkim, ali i EU parlamentarcima, kao i bh. dijasporom, a zastupnik Naše stranke ističe da se radilo o konstruktivnom dijalogu na izuzetno visokoj razini.

Upravo se čita:  Čuli glas građana: Sarajevo novim zakonom staje u kraj bahatim vozačima, evo kako

Upravo zbog toga, dodaje on, izuzetno mu je drago što su njegovi njemački sugovornici shvatili koliko je bitno pojačati zapadni angažman u BiH, a sve u svjetlu agresije na Ukrajinu.

No, to nije vezano samo za nedavno pojačanje EUFOR-ovih snaga, naglašava on.

Mene zaista ohrabruje što smo mi na ovim sastancima čuli od najviših njemačkih službenika glasove da je potrebno rasporediti NATO trupe u BiH – uključujući i njemačke trupe. Razmišljanje je stiglo do razine da se ti službenici već osjećaju slobodnim da to kažu i sugovornicima iz BiH, zaključuje Arnaut.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili prognozu do srijede te upozorenje: "Zbog padavina moguća pojava bujica!"

Ipak, ističe da razgovori nisu tekli u pravcu koji bi ukazivao na mogućnost sukoba u BiH, nego, upravo suprotno, zbog njegovog odvraćanja i prevencije eventualnih aspiracija drugih država ka BiH.

Dodao je i da je nedavno duplanje EUFOR-ovih snaga odličan signal, koji ukazuje da je BiH “zapadni teritorij”.

Podsjetimo, tijekom obraćanja Stoltenberga u petak povodom ruske invazije na Ukrajinu, generalni tajnik NATO-a se osvrnuo i na BiH.

Upravo se čita:  Zašto su bankarske kamate u RS-u veće nego u FBiH

Mi smo se orijentirali na obranu. Tisuće dodatnih trupa smo poslali u istočne dijelove saveza. Imamo 100 aviona, 20 nosača brodova. Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Naš kolektiv odgovor mora biti više pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine, izjavio je.

Dodao je kako upravo kriza u Ukrajini demonstrira koliko je važno da SAD i Europa stoje zajedno.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo