Utorak, 7 veljače, 2023

Od Nove godine najavljeno poskupljene struje, uvodi se “blok tarifa”

Nemojte propustiti

Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći čak za 75 KM.

„Elektroprivreda RS“od 1. januara iduće godine domaćinstvima uvodi tzv. „blok tarifu“ prema kojoj će se za prekomjernu potrošnju plaćati skuplja struja.

Tako je jedna cijena predviđena za potrošnju do 500 kilovata, od 500 do 1.500 druga i preko 1.500 treća cijena.

Regulatorna komisija za energetiku RS užurbano radi na donošenju pravilnika i dozvola neophodnih za početak novog obračuna potrošnje, a prema informacijama CAPITAL-a već je poznato koliko će se januarski računi razlikovati od decembarskih.

Tako domaćinstva koja budu trošila do 500 kilovata mogu očekivati čak i nešto manji račun. To smanjenje bi trebalo da bude 4,3 KM.

Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći čak za 75 KM.

Električnu energiju će od iduće godine plaćati i privrednici u Republici Srpskoj, a umjesto ovogodišnjih 53 eura, cijena će se kretati između 60 i 68 eura po megavatu.

Pregovori između Vlade RS, „Elektroprivrede RS“ i privrednika o ovoj temi biće nastaljeni i narednih dana s obzirom na to da nisu postigli saglasnost o visini cijene.

Na konačan iznos na računu osim utrošenih kilovata u značajnoj mjeri utiče naknada za korištenje distributivne mreže čije su povećanje tražila sva distributivna preduzeća ERS, kao i naknada za obnovljive izvore energije koja će u narednoj godini biće manja za 90 odsto.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Najniža penzija u RS-u za 220 KM manja od najniže penzije u FBiH

Najnižu penziju primaju oni koji imaju do 15 godina staža i tu spadaju naslijeđene penzije. U Bosni i Hercegovini je...

Možda vas zanima i ovo